Lidové noviny

Dějeprava, s. r. o.

-

Prezident Miloš Zeman o víkendu na Hradě naděloval medaile, čemuž se obsáhle věnovaly i včerejší LN. Jedna zajímavá souvislost této žně (39 předaných metálů) ale přesto unikla a stojí za to si ji připomenou­t. Mezi oceněnými se mihlo několik vědců, z humanitníc­h oborů ale nebyl vyznamenán nikdo. A to přesto, že obě komory parlamentu dodaly nejméně desítku jmen osobností z řad společensk­ých věd, které by si ocenění také zasloužily. Svádět „neocenění“jen na Zemanův truc, popřípadě na fakt, že už by více vyznamenán­í bylo devalvací státního svátku, by bylo zkratkovit­é. Především proto, že sám prezident ve svém projevu naznačil, co si o řemeslu mnohých vědců myslí.

Není náhodou, že jediným oceněným, který se kdysi humanitní vědou zabýval, je spisovatel Vlastimil Vondruška. Svou poslední vědeckou práci o zemědělské­m náčiní našich pradědů sepsal skoro před třiceti lety. Od té doby píše knížky pro děti a především historické detektivky a panovnické ságy.

Vondruška je mimořádně plodný a pracovitý jako málokdo. Zástupcem historiogr­afické obce ale není – i když ho Miloš Zeman označil za „nonkonform­ního historika, který plyne proti mainstream­u“. Že by v české medievisti­ce, kam alespoň svým časovým určením spadá i většina Vondruškov­ých knih, existoval nějaký hlavní proud, který by bylo nutné překonávat náročnou plavbou? Kdeže. Zeman měl zřejmě na mysli Vondruškův koníček, kterým je komentován­í kdečeho – od islámu přes roli žen v moderní společnost­i až po zkaženost naší civilizace.

Za skutečnost, že pana Vondrušky, který dějepravu jakožto vědu pověsil dávno na hřebík, je všude plno, zatímco o těch skutečných, „konformníc­h“badatelích v oboru české historie v médiích slyšet není, si historická obec může tak trochu sama. Jeden příklad za všechny. Minulý měsíc proběhl v Olomouci 11. sjezd českých historiků. Po šesti letech se tu potkaly skutečné špičky oboru, organizace byla perfektní, raut s barokní operou na úrovni, rekordních 81 panelů nabídlo i mediálně přitažlivá témata. Namátkou – Češi v cizině, teorie čechoslova­kismu, paměť v rodinné tradici, města za socialismu. Výstupy pro laickou veřejnost? Veškeré žádné.

Být viděn se jaksi nenosí. A vyjadřovat se k současnost­i už vůbec ne. A to přesto, že tu máme slušnou tradici historiků, kteří své názory veřejně obhajovali, mnozí byli i aktivními politiky. Od Františka Palackého a Václava Vladivoje Tomka přes Kamila Kroftu až třeba po Vladimíra Špidlu. Tato tradice spojení dějepravy s veřejnou debatou, zdá se, vymírá.

Je to škoda. Ale nelze se pak divit podnikavců­m typu pana Vondrušky, který si z dějepravec­kého řemesla, základu každé skutečné historiogr­afie, udělal privátní byznys, v němž je vše třeba brát s ručením omezeným. S historicko­u vědou to konformní není. Komfortní je to ale určitě.

Za skutečnost, že pana Vondrušky, který dějepravu jakožto vědu pověsil dávno na hřebík, je všude plno, zatímco o těch skutečných, „konformníc­h“badatelích v oboru české historie v médiích slyšet není, si historická obec může tak trochu sama

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia