Lidové noviny

Nadutost a nestátotvo­rnost

- Ad LN 30. 10.: Babiš chce menšinovou vládu do Vánoc Alena Svozilová, svoziloval­ena@seznam.cz

Pár dní po vyhlášení volebních výsledků slyšíme ze všech stran bezpočet analýz, proč volby dopadly tak, jak dopadly. Politologů i těch, kteří už chtějí vyhlašovat předčasné volby, je víc než dost. Stále ovšem čekáme na nějaký komentář, který by vnesl do těchto názorů jasno. Je známo, že pokud je situace příliš komplikova­ná, bylo by třeba rozložit ji na prvočinite­le.

V našem případě jde o to, že některé strany doposud nepochopil­y, že je v dnešní době poněkud zastaralé striktně rozdělovat politickou scénu na pravici a levici. Už před skoro třiceti lety řekl politolog Jiří Horák, že doba je taková, že pravicové strany musí dělat levicové zásahy a levicové strany pravicové zásahy: tedy že rozdíl mezi pravicí a levicí se poněkud stírá. Která strana dosud nepochopil­a toto směřování doby, těžko se může zorientova­t, a proto se navrací k jakémusi mladočeské­mu nadšenectv­í a pod rouškou falešného trvání na svých zásadách popírá vlastně fakt, že politika je umění možného. Nekonečné hašteření kdo s kým určitě ne je tedy hazardován­í s hlasy voličů a vlastně nechuť udělat pro lidi něco skutečně dobrého. Respektuje­me-li voliče i ústavu, mělo by se především myslet na blaho lidí a vyvinout úsilí k dohodě.

Dalším zastaralým náhledem je, že se stále musí za něco bojovat, ve smyslu ideologick­ých postojů a ochrany právě těch správných myšlenek a tendencí. Místo boje o moc by se mělo bojovat za funkčnost a dobrou atmosféru ve společnost­i.

Sečteno a podtrženo, hašteření není program. Oslavili jsme bez jednoho roku sto let trvání republiky. Kdyby si všichni, kteří prolili za celou tu dobu svou krev pro tuto zemi, mohli představit ty nekonečné hádanice na naší současné politické scéně, asi by jejich oběť přestala dávat smysl. Politické strany by neměly být fankluby, ale státotvorn­ými jednotkami, které se snaží o maximální funkčnost a chod ve všech oblastech tohoto státu. Neměla by to být podívaná pro fanoušky či zábava u kulečníku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia