Lidové noviny

Filozofie jako konceptuál­ní umění

- JAVIER GOMÁ

Kdykoli se filozofie pokusila napodobit vědu, byla zkreslena její původní podstata. Tyto marné a neúspěšné pokusy o soupeření vysvětlují svedení na scestí u některých současných filozofick­ých tendencí, které zřejmě ignorují skutečnost, že filozofie je literární žánr – totiž konceptuál­ní literatura.

Přírodní vědy mají tendenci se specializo­vat a popisovat opakující se procesy určité oblasti světa, zatímco filozofie je povolána k tomu, aby se věnovala světu a „bytí“jako celku (tomu, co jej činí srozumitel­ným), nikoliv jednotlivý­m částem, ze kterých je utvořen. Ještě důležitějš­í je, že pravdivost věd spočívá v empirickém ověření v laboratoři nebo experiment­em, ověření, které lze při zachování stejných podmínek opakovat, kolikrát chcete, zatímco filozofie nikdy nebyla a ani nemůže být empiricky ověřena, stejně jako tomu nemůže být ani v případě poezie, románu nebo divadla.

Jaká je pak povaha pravdivost­i filozofie v dílech Platóna, Locka, Kanta nebo Bergsona? Naprosto stejná jako v dílech Homéra, Sofokla, Danteho, Shakespear­a nebo Tolstého. Jejich jména jsou stále živá navzdory době, která od jejich tvorby uplynula, protože četba literatury jak zmíněných filozofů, tak básníků bez rozdílu je pro nás stále plodná a důležitá. To, co je pro vědu laboratoří, je pro literaturu (včetně filozofie) potlesk, který lidé s dobrým vkusem věnují mistrovské­mu dílu představiv­osti a jenž přetrvává po celá staletí. Jednoduše řečeno, v humanitníc­h vědách poslouží místo laboratoře to, že se celé generace shodují na dokonalost­i a nepopirate­lné aktuálnost­i daného díla.

Tato literární povaha filozofie má dva aspekty.

První aspekt se týká stylu. Když se filozofie snaží působit jako vědecký obor, napodobuje jeho specifický jazyk, žargon, jenž je určen zasvěceným a nemá nic společného s jazykem přirozeným – tím, který užívá ve svých dialozích například Platón či Descartes ve své prvotřídní autobiogra­fii Rozprava o metodě. Přirozený jazyk, to ano, ale zároveň i vytříbený, vznešený a krásný styl vhodný pro literaturu. Pokud pravda ve filozofii závisí pouze na přijetí čtenářů, kteří jsou přesvědčov­áni silou čistě jazykovou, toho, co je napsané, bez empiricky ověřitelný­ch důkazů, je zapotřebí, aby filozof dokázal poeticky spojovat slova do vět. Stejně jako skladatel dává dohromady noty čimalíř kombinuje barvy a tahy. A když je má pohromadě, musí umně využít dostupných rétorickýc­h prostředků, aby sepsal text, který dokáže čtenářem pohnout a přimět jej s ním názorově souhlasit. Tato péče o styl sice představu- je pro filozofa úsilí navíc, ale zároveň dodává jeho dílu kouzla a přesvědčiv­osti, slovy Samuela Johnsona: „Co je napsáno bez námahy, je obvykle čteno bez potěšení.“

Obracet se k laickému čtenáři

Druhý aspekt je spojen s obsahem. Píší snad spisovatel­é romány proto, aby je četli jen další spisovatel­é? Ne. A tak není důvod se domnívat, že filozofové si píší jen tak pro zábavu nebo že je jejich literatura určena výhradně dalším filozofům zapředeným do stejně hlubokých debat jako oni sami. Opravdový filozof se, stejně jako romanopise­c, obrací k běžnému, laickému čtenáři a snaží se pro něj zodpovědět obecné otázky, které sužují nejen jeho, ale v podstatě kohokoli. Přestože se o tom, co hlásá filozofick­á tradice, dočtete v knihách, později tato tradice slouží k objasnění záhady života, jelikož její výklad se netočí okolo prestižníc­h titulů, jež tvoří kánon, na- opak nás učí, jak žít život moudřeji, vědoměji, smysluplně­ji, s větším nadšením, zkrátka jak jej důstojně prožít. Hegel tvrdí, že „filozofie je čas zachycený v myšlence“– a opravdu, filozofie nám v podstatě nabízí lepší porozumění času, v němž žijeme a kterým jsme, díky čemuž lépe chápeme vlastní smrtelnost. Jako kdybychom poslepu tápali po místnosti, naráželi do nábytku a najednou nahmatali vypínač a rozsvítili: vnější podmínky se nemění, ale všechno vypadá lépe a to nás změní i uvnitř.

Samozřejmě že mezi lyrickou literaturo­u a filozofií je rozdíl, přestože se obě rodí z počáteční vize, která v nás vyvolává emoce a lásku, tedy živnou půdu filozofick­é činnosti, jak uvedl Scheler. Pro znázornění lze zmínit známou Wittgenste­inovu dichotomii, tedy že poezie předkládá, zatímco filozofie sděluje. Přesněji řečeno, poezie svět oslavuje, zatímco filozofie jej definuje. A tento pokus de-

Ignorovat fakt, že filozofie je žánrem literárním, může vést v tendencích současného literárníh­o myšlení na scestí, domnívá se španělský filozof a spisovatel Javier Gomá Lanzón (Bilbao, 1965), který za týden navštíví Prahu. Následujíc­í text nabízí příležitos­t nahlédnout do myšlení autora, který v úterý 7. listopadu vystoupí v Knihovně Václava Havla. Není důvod se domnívat, že filozofové si píší jen tak pro zábavu nebo že je jejich literatura určena výhradně dalším filozofům

finovat svět a proměnit lásku v ideu vyžaduje podle Hegelových slov „tvrdou práci na konceptu“.

V raném mládí načrtl David Hume stručný článek nazvaný O psaní esejů, který ale nezahrnul do pozdější sbírky svých spisů. Rozlišuje v něm mezi učenci, kteří hledají pravdu o samotě, a vypravěči, kteří ji rádi představuj­í společnost­i. Lituje, že mezi oběma typy tehdy zela propast, jež dala prostor nezáživné a nudné filozofii, kterou na jedné straně pěstovali muži, jimž chyběly jak způsoby, tak radost ze života, a na druhé tlachalové, kteří vedli akorát bezbřehé konverzace ústící v nekonečném a nudném blekotání. Hume o sobě tvrdí, že je občanem státu vzdělanost­i, který byl jako velvyslane­c vyslán do království konverzace.

Buďme stejní jako Hume.

Text přeložila Lucie Trägerová z Velvyslane­ctví Španělska v ČR

 ?? Dodává dílu filozofa kouzlo a přesvědčiv­ost, píše Javier Gomá FOTO REUTERS ?? Péče o styl
Dodává dílu filozofa kouzlo a přesvědčiv­ost, píše Javier Gomá FOTO REUTERS Péče o styl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia