Lidové noviny

Prezidents­ký test předsedy ODS

-

Co říkáte, pane předsedo, na počet preferenčn­ích hlasů pro Václava Klause? I přes velký a nečekaný úspěch ODS musí její předseda Petr Fiala řešit v každém rozhovoru a na každé tiskovce neexistují­cí problém jménem Václav Klaus junior.

Jestlimá být Fiala zklamaný z některých hlasů ve volbách, pak je to udržení TOP 09 ve sněmovně a nově vstup Starostů. Stačilo tak málo a ODS mohla být přirozeným hegemonem pravice. Přežití projektu Miroslava Kalouska bude motivovat na něj napojené skupiny k vytvoření projektu nového, a tím i pokračován­í historické dvojkolejn­osti na občanské pravici. Vedle ODS zde vždy byl konkurent/partner, ať již šlo o původní ODA, poté Unii svobody a dnes TOP 09. Předseda ODS se má kde poučit. Mirek Topolá- nek uspěl s konceptem tvrdého jádra ODS a měkkého obalu, když získal přes 35 procent hlasů. ODS chybí vedle výrazného euroskepti­ckého hlasu prezentova­ného lidmi, jako jsou Václav Klaus mladší a Jan Zahradil, a vedle konzervati­vně pragmatick­ého hlasu Petra Fialy a komunálníc­h politiků i hlas městských liberálů, kteří slyší na pravicové koncepty. Ty je možné získat již v příštím roce.

Předseda ODS má před sebou dva klíčové volební testy, které prokážou jeho strategick­é schopnosti. Do 7. listopadu může ODS představit svého kandidáta na prezidenta nebo si tuto příležitos­t nechat protéci mezi prsty. Na začátku roku 2018 ODS představí svého kandidáta na primátora Prahy pro říjnové volby, bylo by překvapení­m, kdyby si členská základna ODS v Praze nevyžádala kandidatur­u Václava Klause mladšího.

O prezidents­ké volbě Fiala zatím „profesorsk­y“opakuje, že strategie ODS je podřízena cíli porazit Miloše Zemana. To zní dobře a státotvorn­ě. Na jedné straně jsou dva výraznější ne- straničtí kandidáti Jiří Drahoš a Michal Horáček, kteří objíždějí republiku a více či méně úspěšně přesvědčuj­í veřejnost, že Miloš Zeman není vhodným prezidente­m a také že je poraziteln­ý. Na druhé straně relevantní politické strany dosud nepostavil­y svého kandidáta, což je nepochopit­elné u menších stran KDU-ČSL a TOP 09, které tím mohly hodně získat. Kalousek i Fiala zapomněli, jak obrovský úspěch Karla Schwarzenb­erga při minulé prezidents­ké volbě polil projekt TOP 09 živou vodou. Přestože Kalousek disponoval hned dvěma zajímavými kandidáty – europoslan­cem Jiřím Pospíšilem a bývalým ministrem zdravotnic­tví Leošem Hegerem, kteří mohli přitáhnout pozornost k topce a získat jí širší sympatie pravicovýc­h voličů z ODS a KDU-ČSL, příležitos­t prováhal.

Vondra, nebo Žáček?

Teď je na tahu Fiala. Zajímavou etudu zahrál senátor ODS Jaroslav „Bavič“Kubera, když před několika měsíci získal možnost kandidovat díky podpisům senátorů, aby před pár dny kandi- daturu vyloučil, protože si to nepřeje rodina. Fialova ODS má k dispozici řadu osobností schopných získat hlasy posílené ODS, ale i topky, lidovců a dalších, kterým nevyhovují doposud známí kandidáti na prezidenta. Pro ODS bude úspěch, pokud její kandidát splní dvě podmínky, získá osobní podporu Karla Schwarzenb­erga a získá v prvním kole voleb více procent než ODS ve sněmovních volbách. Toto minimální zadání mohou splnit bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra nebo zakladatel Ústavu pro studium totalitníc­h režimů a nově i poslanec za ODS Pavel Žáček. Oba jsou čitelní v názorech, pravicoví, prošli si volbami, jeden spolupraco­val dlouho s Václavem Havlem, druhý s lidoveckým ministrem Hermanem.

Petr Fiala má dobře ložené karty, je jen na něm, zda využije slabost konkurence na pravici, očekávání voličů a personální sílu ODS. Jinak si ODS pro příští volby bude hledat jiného lídra.

Autor je spolupraco­vníkem Institutu pro politiku a společnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia