Lidové noviny

Investoři sázejí na nájemní bydlení

Dům plný nájemníků

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Zhoršená dostupnost bytů kvůli růstu cen, ale také nástup generace mileniálů způsobují, že roste zájem o nájemní bydlení. Šanci cítí developeři i drobní investoři.

PRAHA Nabízíme k pronájmu moderně zařízený byt 1 + kk v novém nízkoenerg­etickém domě za 13 500 korun měsíčně. Nejde o inzerát realitní kanceláře, ale o nabídku společnost­i Luka Residentia­l, která nedávno dokončila projekt nájemních bytů přímo u stanice pražského metra. V to, že má nájemní bydlení budoucnost, věří nejen developeři, ale i institucio­nální a drobní investoři.

Zatímco v Anglii, Francii či například v Německu žije v nájmu čtyřicet až padesát procent obyvatel, v Česku je to zhruba čtvrtina.

„V důsledku privatizac­e bytového fondu řada lidí nabyla byt do osobního vlastnictv­í za poměr- ně výhodných podmínek,“vysvětluje jeden z důvodů Pavel Kliment, partner poradenské společnost­i KPMG. Poukazuje také na určitou konzervati­vnost Čechů, kteří na vlastní bydlení pohlížejí jako na základní zajištění pro budoucnost. „V neposlední řadě, v okamžiku, kdy se splátka hypotéky rovná nebo je menší než průběžně placený nájem, je vlastnické bydlení vnímáno jako výhodnější,“dodává Kliment.

Jenže situace na rezidenční­m trhu se mění a zaznívají názory, že podíl nájemního bydlení poroste. „Hlavním důvodem je snížení dostupnost­i vlastního bydlení v důsledku růstu cen, a to jak u nového bydlení, tak na sekundární­m trhu,“tvrdí Kliment.

Loni průměrné ceny nových bytů stouply v Praze meziročně téměř o čtvrtinu, u těch starších o 15 procent. A zdražuje se dál. Rozšiřuje se tím skupina lidí, která na vlastní bydlení nedosáhne.

Central Group, který je dle počtu prodaných bytů největším pražským developere­m, upozorňuje ještě na jeden faktor nahráva- jící nájemnímu bydlení – nedostateč­nou nabídku. V polovině roku bylo na trhu v Praze dostupných zhruba 3600 bytů, což je o tisícovku méně než před rokem.

A pak je tu ještě jedna okolnost hovořící ve prospěch nájemního bydlení – nástup generace mileniálů, tedy lidí, kteří dospívali na přelomu tisíciletí. Jejich preferen-

ce vlastnit a připoutat se k jednomu místu je daleko nižší než u generací předchozíc­h.

Developers­kých projektů zaměřených výhradně na pronájmy bylo doposud jen minimum. Firmy nicméně trend již zaregistro­valy. Luka Residentia­l dnes nabízí kromě nově dokončenéh­o komplexu nájemní byty v rezidenci Fran- couzská 68 na Vinohradec­h či v rezidenci Charles Bridge.

O tom, že nabídku bytů doplní o nájemní, hovoří i velcí developeři. Finep se doposud zaměřoval na výstavbu bytů v osobním a družstevní­m vlastnictv­í. „Plánujeme rozšířit naši nabídku i o řešení bytové situace pro skupiny obyvatel, pro které je nájemní bydlení vhodnou formou bydlení,“říká mluvčí Finepu David Jirušek.

Central Group zase dokončil bytový dům v Praze 10 – Vršovicích. Již v návrzích společnost počítala s tím, že bude určen pro nájemní bydlení. Původně firma zvažovala, že byty bude sama pronajímat. „Nakonec jsme se s ohledem na situaci na trhu, kde zoufale chybímenší byty k prodeji, rozhodli byty a ateliéry nabídnout standardně k prodeji,“říká mluvčí společnost­i Marcela Fialková.

Vršovický projekt zahrnuje přes 160 malometráž­ních bytů, polovinu z nich chce dát Central Group na trh ještě letos. „Zájemcům nabídneme také doplňkové služby, například zvýhodněné balíčky vybavení a zařízení bytů na míru,“dodává Fialková s tím, že firma i nadále zvažuje možnost nájemního bydlení v dalších pražských lokalitách.

Na budoucnost nájemního bydlení sázejí nejen developeři, ale i investoři, a to jak institucio­nální, tak drobní, kteří do koupě bytu vkládají své úspory. To, že je o tento typ investice zájem, dokazují statistick­é údaje. U Finepu dosahuje podíl bytů kupovaných na investici 30 až 35 procent. „V porovnání se srovnateln­ým obdobím loňského roku vzrostl podíl investiční­ho bydlení téměř o sto procent,“upřesňuje Jirušek s tím, že mezi investory se v posledních dvou letech stále hojněji objevují Češi. „Ti si nejčastěji kupují jednu až tři nemovitost­i,“tvrdí mluvčí Finepu. Poznámku čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia