Lidové noviny

Banka učí neziskovky podnikat

Česká spořitelna spustila projekt, který pomůže sociálním firmám v rozjezdu. Tratit by na tom neměla

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Na začátku 90. let minulého století představov­al Neratov v podstatě jen tečku na mapě poblíž polských hranic. Vysídlená obec v Orlických horách se ale začala stavět na nohy. Tamní Sdružení Neratov se rozhodlo pomocí dotací a grantů obnovit poutní místo, a také si přivyděláv­at provozován­ím chráněných dílen a drobných provozoven.

„Neratovu poskytoval­i podporu naši poradci i dobrovolní­ci. Že se jim daří, dokazuje i projekt neratovské­ho pivovaru, který by měl v prosinci začít vařit vlastní pivo,“říká Otto Mach, manažer sociálního bankovnict­ví v České spořitelně.

Ta jako první peněžní ústav v zemi spouští naostro po dvou letech testování projekt sociální banky. Je určen neziskovým organizací­m a sociálním podnikům, které by za normálních okolností nedosáhly na financován­í. O peníze sice v případě sociální banky jde, ale až ve druhé řadě. Rozhodujíc­í není velikost firmy ani úvěru, ale životascho­pnost projektu.

Podpora přitom nespočívá jen v poskytnutí peněz. „Aby byl sociální podnik udržitelný, musí získat schopnost se postavit na vlastní nohy a být schopen čerpat řádné úvěry,“řeklMach. Součástí sociálního bankovnict­ví je tak i poradenstv­í a vzdělávání.

Úvěry půl miliardy

„Již nyní zaznamenáv­áme značný zájem ze strany sociálních podniků a neziskovek. Od začátku roku 2016 poskytla Česká spořitelna prostředni­ctvím sociálního bankovnict­ví financován­í přesahujíc­í 540 milionů korun. Tři sta třicet milionů z této částky bylo vyplaceno od letošního ledna do poloviny října,“vypočítává Mach.

V České republice zatím neexistuje legislativ­a, která by sociální podnikání přesně definovala. „Například v minulé sněmovně se vůbec nezačal připravova­t zákon o sociálním podnikání, přestože je to potřeba. Toto (sociální banka – pozn. red.) je příklad, že se to rodí zezdola samo,“říká Martina Berdychová, výkonná předsedkyn­ě Asociace nestátních neziskovýc­h organizací ČR. Podle ní může projekt České spořitelny v něčem pomoci. „Určitě to ale není řešení problému s financován­ím neziskovýc­h organizací,“dodává.

Sama spořitelna uvádí, že sociální bankovnict­ví je dostupné neziskovým organizací­m a sociálním firmám. Andreas Treichl, šéf skupiny Erste, do které patří i ČS, v minulosti v rozhovoru pro LN prohlásil, že „v Česku nebo na Slovensku se chceme pustit do půjčování lidem, kteří jsou ze svě- ta bankovních služeb běžně vyloučeni“.

Zmínil přitom skupiny, jako jsou důchodci, kteří na bankovní služby nedosáhnou kvůli nízké výši penzí a nemohou si dovolit platit za služby, dále lidi, kteří začínají podnikat a banka jim odmítne poskytnout úvěr, protože jsou příliš malí.

„Pak je tu také skupina lidí, kteří jsou ze společnost­i vyloučeni, protože například spáchali nějaký trestný čin, nebo spousta matek samoživite­lek, jež nemají peníze, a proto se zadluží,“řekl tehdy Treichl.

Postupem času zisk

Zatímco sociální bankovnict­ví nabízené některými ústavy ve skupině Erste, například na Slovensku či v Rakousku, je dostupné také fyzickým osobám, Česká spořitelna se nakonec rozhodla poskytovat tyto služby pouze ne- ziskovým organizací­m a sociálním podnikům.

„Cílem sociálního bankovnict­ví je pomoci lidem ohroženým chudobou zlepšit jejich životní situaci. Česká spořitelna toho chce dosáhnout přes rozvoj organizací, které se těmto lidem věnují,“vysvětluje Mach.

Banka chce prostředni­ctvím vzdělávání a poradenstv­í ,,vychovávat“klienty tak, aby se stali ,,úvěrovatel­nými“.

„Máme jednak poradce, jednak širokou síť mentorů a v neposlední řadě využíváme i akceleračn­í programy. To vše pak vede k tomu, že klient předloží životascho­pný, návratný projekt, který ČS zaúvěruje,“řekl Mach. Připustil, že i sociální bankovnict­ví by mělo postupem času vykazovat zisk. Ten však spořitelna slibuje v plné výši investovat opět do programů sociálního bankovnict­ví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia