Lidové noviny

A teď chci titul číslo pět

Milníky formule 1

- ANTONÍN VAVRDA

V neděli se britský pilot Lewis Hamilton stal počtvrté mistrem světa formule 1, spokojen však nebyl. Možná i proto touží po dalších úspěších.

PRAHA Nebyly to oslavy, které znají fanoušci královny motosportu z minulosti. Vlastně ještě pár desítek sekund po projetí cíle Grand Prix Mexika, kterou dokončil na devátém místě, jako kdyby Lewis Hamilton nevěřil, že se mu to povedlo.

Že se stal dva závody před koncem sezony už počtvrté mistrem světa. Že se v tomto ohledu stal nejúspěšně­jším ostrovním závodníkem historie.

„Abych byl upřímný, ještě tomu pořád nevěřím. Byl to hrozný pocit, dojet takovou dobu po vítězi. Byl jsem jako v zemi nikoho, ani jsem zpočátku nevěděl, jak to v boji o titul vypadá ,“svěřoval se po závodě s prvními dojmy.

Fakt, že se zapsal mezi legendy tohoto sportu, mu jako první připomněl jeho největší rival, Němec Sebastian Vettel, který mu při čestném kolečku gratuloval.

Poté přišla vlajka od traťových komisařů, „pálení“pneumatik a Hamilton se pomalu dostával do ráže. Že se tento dvaatřicet­iletý rodák ze Stevenage umí bavit, to už v minulosti dokázal několikrát.

„Získat tento titul bylo nejtěžší,“přiznal posléze.

Zamotaný závod

Do sezony vstupoval opět coby největší favorit, jeho mercedes měl dominovat. Jenže v úvodu ročníku bylo rychlejší ferrari a především jeho lídr Sebastian Vettel.

Třicetilet­ý Němec, který měl díky dominanci redbullů našlápnuto k překonání většiny milníků svého slavnějšíh­o krajana Michaela Schumacher­a, naposledy slavil v roce 2013.

Letos byl blízko, jenže ve druhé polovině sezony dělal tým z Maranella fatální chyby. Třeba jako před třemi týdny při GP Japonska, kterou nedojel kvůli selhání zapalovací svíčky. Monopost za miliony dolarů dokázala vyřadit ze hry součástka za 59 dolarů.

„Jsem samozřejmě zklamaný. Je těžké dojet do cíle s vědomím, že už nemáte šanci. Ale Lewis si to zasloužil, celkově byl lepší a odvedl skvělou práci,“poklonil se svému rivalovi Vettel.

Že se těžko smiřoval s promarněno­u šancí na titul, ostatně potvrdil už v úvodu závodu, do kterého vstupoval s vědomím, že i když vyhraje, slavit bude soupeř. Tomu v takovém případě stačilo dojet nejhůře pátý.

Němec vyhrál kvalifikac­i, jenže Hamilton odstartova­l do závodu vMexiku ze třetí příčky, navíc se ve třetí zatáčce dostal před Vettela, kterého zpomalila kolize s Maxem Verstappen­em. O mladého Nizozemce si poškodil svůj monopost, věděl, že bude muset do boxů. A tak po výjezdu ze za- táčky ťukl také do Brita, kterému poškodil difuzor. „Bylo to bizarní a ještě bizarnější je, že vedení závodu incident neřešilo,“zuřil šéf Mercedesu Toto Wolff.

Jako by se Vettel inspiroval svým slavným krajanem v rudém voze se vzpínající­m koníkem ve znaku. Pamětníci si jistě vzpomenou, jak v letech 1996 a 1997 atakoval Michael Schumacher v posledních závodech sezon své rivaly v boji o titul – Damona Hilla a Jacquese Villeneuva.

Ani v jednom případě mu jeho snaha nevyšla, vždy slavil rival. Stejně jako nyní v případě Vettela a Hamiltona. Možná i proto se sna- žil pilot ferrari diskusi na toto téma zahrát do autu. „Dnes to není o závodě, je to o Lewisovi, který se stal šampionem, o tom byste měli psát,“reagoval při otázce novinářů na kolizi v úvodu závodu.

Podobně smýšlel také Hamilton. Byť v něm koluje horká krev, už to není ten dvaadvacet­iletý mladík, jenž slavil první mistrovský titul v roce 2008. Rok poté, co přišel o korunu v posledním závodě sezony v souboji s Finem Kimim Räikkönene­m.

„V letošním roce jsem byl skutečně schopen vést tým a pomoci mu, motivovat ho a nasměrovat vůz tím směrem, kterým jsem

Nejvíc titulů mistra světa: 7 - Michael Schumacher (Něm.) 5 - Juan Manuel Fangio (Arg.) 4 - Lewis Hamilton (VB), Alain Prost (Fr.), Sebastian Vettel (Něm.)

Nejvíc vyhraných GP: 91 - Michael Schumacher 62 - Lewis Hamilton 51 - Alain Prost

Nejvíc pódiových umístění: 155 - Michael Schumacher 115 - Lewis Hamilton 106 - Alain Prost

Nejvíc vyhraných kvalifikac­í: 72 - Lewis Hamilton 68 - Michael Schumacher 65 - Ayrton Senna (Braz.)

Nejvíc nejrychlej­ších kol: 77 - Michael Schumacher 45 - Kimi Räikkönen (Fin.) 41 - Alain Prost

Hamilton má navrch nad Schumacher­em, co se týče procentuál­ní úspěšnosti v počtu vyhraných závodů v kariéře, u pódiových umístění i vyhraných kvalifikac­í.

Už myslel na konec

Následně muž, který kromě letoška a roku 2008 vyhrál šampionát v letech 2014 a 2015, přiznal, že měl už několikrát v hlavě konec kariéry. „Také chci odejít na vrcholu. Ale zároveň si myslím, že toho mohu ještě hodně dokázat,“naznačil, že nebude následovat krok svého týmového kolegy Nika Rosberga, jenž ukončil kariéru loni krátce po zisku mistrovské­ho titulu. „Víte, čtyřka je skvělé číslo, pětka je ale hezčí,“usmíval se.

A z Maranella mu přišla okamžitě odpověď. „Příští sezonu se vrátíme silnější,“připomněl Vettel šampionovi, že nemůže usnout na vavřínech.

Ten si ostatně užije ještě jeden „souboj“mimo závodní dráhy. Už nyní se začínají fanoušci ptát: bude britským sportovcem Hamilton, nebo boxerský král těžké váhy Anthony Joshua, který své mistrovské tituly obhájil zhruba 20 hodin před Hamiltonov­ým průjezdem cíle v Mexiku?

 ?? Lewis Hamilton prsty signalizuj­e počet získaných titulů ve formuli 1. FOTO ČTK/ AP ?? Mistrovské oslavy.
Lewis Hamilton prsty signalizuj­e počet získaných titulů ve formuli 1. FOTO ČTK/ AP Mistrovské oslavy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia