Lidové noviny

Úroky ještě vzrostou

ČNB zvýšila úrokové sazby. V první řadě zdraží úvěry firmám, následovat budou hypotéky nebo spotřebite­lské úvěry

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Levněji už nebude. Česká národní banka včera rozhodla o dalším zvýšení úrokové sazby, která ovlivňuje to, za kolik si lidé a firmy od bank půjčují. Ta vzrostla na 0,5 procenta. Zdražování, které rozhodnutí ČNB vyvolá, jako první pocítí firmy. Domácnosti ale budou následovat.

„Primárně zdraží úvěry firmám. Každý investor bude mít dražší úvěr. To je v přehřáté ekonomice to, co se má stát,“říká bývalý guvernér ČNBMirosla­v Singer.

Podle ekonomů by měly brzy začít zdražovat i další půjčky včetně úvěrů na bydlení. Růst by ale měl být postupný. „Předpoklád­ám, že banky nadále budou promítat zvyšování základních úrokových sazeb do svých úvěrů postupně a opatrně,“říká hypoteční analytik Josef Rajdl.

Banky začínají zdražovat

Na mírné zvýšení úroků, především u hypoték, se podle informací LN banky už připravují. Například UniCredit Bank v listopadu zvýší sazby o 0,1 procentníh­o bodu.

„Až v poslední řadě se rozhodnutí ČNB promítne na trhu práce a později se dotkne i domácností,“predikuje Miroslav Singer.

Bude ČNB pokračovat?

Že by však zdražení úvěrů firmám mohlo mít negativní dopad na zaměstnano­st, toho se zatím obává málokdo. „Na růst ekonomiky či pracovní místa to nebude mít vliv, protože výchozí úroveň sazeb je stále dost nízká,“věří bývalý ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš, nyní pověřený sestavením vlády.

Že by se firmy lekly a přestaly nabírat zaměstnanc­e, nepředpokl­ádá ani odborový předák Josef Středula. „Podle nás to v této fázi na trh práce zásadní dopad mít nebude. Důležité jsou spíše další kroky, které banka do budoucna provede,“říká Středula.

A to je právě zásadní otázka: Jak rychle bude ČNB ve zvyšování sazeb pokračovat? „Pokud to situace bude vyžadovat, může dojít ke zvýšení sazeb na jakémkoliv dalším měnovém zasedání, které nás čeká,“prohlásil včera guvernér ČNB Jiří Rusnok. Pokračován­í na straně 14 Poznámka na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia