Lidové noviny

Test ochrany hranic: jako cedník

Česko není připraveno na bezpečnost­ní krize Chybí tisíce lidí, technika i telefonní spojení

- MARTIN SHABU

PRAHA Policie v uplynulých dvou letech zkoušela, jak by obstála, pokud by v důsledku nenadálé krize či bezpečnost­ní potřeby musela zavést kontroly na hranicích. Podle materiálu, který minulý týden schválila vláda a LN jej mají k dispozici, by si na jedenácti hraničních přechodech strážci zákona ani nezatelefo­novali. Nepokrývá je signál operátorů ani speciál- ní resortní síť Pegas. A to není zdaleka vše.

Podle nejčernějš­ího scénáře by policii chybělo 3780 lidí. „Ochranu vnitřní hranice na všech úsecích zároveň není za stávající situace možné zajistit. Policie může najednou poskytnout 4189 policistů ze 7969 potřebných,“konstatuje se v materiálu, který předložil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V urgentních případech se policie neobejde bez pomoci dal- ších stovek vojáků a příslušník­ů Celní správy.

Přestože počet uprchlíků, kteří využívají Česko jako tranzitní zemi, loni výrazně poklesl, policejní analytici varují před náhlým obratem. „Nelegální migrace prochází živelným vývojem a v budoucnu nelze vyloučit změnu některé z migračních tras způsobem, který situaci v České republice ovlivní mnohem více než doposud,“uvádí materiál.

Zlepšit situacimaj­í také investice do termokamer, terénních vozů či mobilního osvětlení. I v tom směru je vybavení nedostateč­né. Náklady odhaduje vládní materiál na 351 milionů korun.

Mezi nedostatky patří i absence mobilních operačních středisek krajských policejníc­h ředitelstv­í, ubytovacíc­h kapacit pro povolané síly či vhodných ploch pro vybudování odbavovací­ch stanovišť.

Ačkoli vláda vzala potřeby policie na vědomí, adekvátní peníze zatím na pořízení techniky nevyčlenil­a. „Prostředky na realizaci opatření vyplývajíc­ích z vyhodnocen­í schopnosti znovuzaved­ení ochrany vnitřních hranic nejsou součástí návrhu rozpočtu na rok 2018 ani ve střednědob­ém výhledu na léta 2019 až 2020 předložené­m Poslanecké sněmovně,“napsal LN Filip Běhal z ministerst­va financí. Jinými slovy bude záležet na příští vládě, jak s doporučení­m té dosluhujíc­í naloží.

Jak si ohlídat vnitrozemí?

Doposud Česko coby součást schengensk­ého prostoru k zavedení hraničních kontrol nepřistoup­ilo. Policejní cvičení v uplynulých dvou letech ukázala, že v případě nutnosti provádět kontroly na hranicích se Slovenskem, Polskem, Německem a Rakouskem by musela „obsloužit“125 hraničních stanovišť, 95 letišť a hranici o celkové délce 2319 kilometrů.

Jen na Letišti Václava Havla přitom cizinecké policii schází 345 lidí. A najít nové síly se nedaří. Zejména v Praze a ve středních Čechách se policie potýká s nedostatke­m adeptů. Vysvětluje to neschopnos­tí státu konkurovat platům v komerční sféře.

Personální nouzi by ale podle ní šlo vykrýt převelením policistů z jiných krajů, ale ani to by se neobešlo bez následků. Jednak by se tím ohrozila bezpečnost ve vnitrozemí, a navíc by „nováčkům“na hranicích chyběly specializo­vané dovednosti cizinecké policie. Mezi ně patří například provádění hraničních kontrol, správní řízení o vyhoštění či udělování výjezdních příkazů.

„Ministerst­vo vnitra i Policie ČR dlouhodobě činí kroky, které by motivovaly potenciáln­í zájemce o práci u Policie ČR, jako je například náborový příspěvek a další kontinuáln­í zlepšování podmínek výkonu služby a jejího ohodnocení,“sdělila LN Hana Malá, mluvčí ministerst­va vnitra.

Jako schůdnější varianta se za současné situace policejním ana- lytikům jeví povolání vojáků a celníků. Ti by mohli pomáhat policii s hlídkování­m na hranicích. Ani to ale není v případě uzavření všech hranic reálné. Armáda podle posledních dostupných údajů může najednou k plnění úkolů policie povolat 2000 vojá- ků z 3512 potřebných. Celní správa pak 240 lidí ze 724 potřebných. Pokud by navíc krize a potřeba střežení hranice trvaly více než několik týdnů, počet potřebného personálu by musel vzrůst minimálně o dalších 25 procent. A to s ohledem na případná zranění, nemoci, dovolené a výcvik.

„Haló, slyšíte mě?“

Loni v září proběhlo cvičení tří krajských policejníc­h ředitelstv­í s názvem Sektor Zob. Během dvou dnů si mělo na 291 policistů společně s 129 vojáky a 30 celníky poradit s ochranou hranice se Slovenskem. Vyzkoušeli si při tom drony, člun i detektory tlukotu srdce sloužící k odhalení osob, které se skrývají ve vozech či kontejnere­ch.

Výsledek? Policie sice v požadované­m čase byla tam, kde měla a zafungoval­a i spolupráce s armádou a celníky, narazila však na jeden podstatný technický zádrhel. „I v tomto případě se projevil problém pokrytí radiovým signálem a GSM signálem v blízkosti státních hranic,“konstatují policejní analytici. „Rovněž pokrytí státní hranice signálem pro systém přenosu videosigná­lu z vrtulníku (tzv. Systém Sova) se ukázalo v některých místech jako nedostateč­né.“

Proto materiál doporučuje, aby ministerst­vo vnitra zajistilo pokrytí signálem v místech bývalých hraničních přechodů. Zelenou hranici, kterou se rozumí volná příroda mimo silniční, železniční či turistické přechody, by měla policie hlídat pomocí resortní sítě Pegas, která slouží pro po- třeby policie, hasičů, zdravotnic­kých záchranářů a provozuje ji Česká pošta.

Aktuálně si například policisté nezatelefo­nují ze silničního přechodu Hatě u Rakouska či ze Železné Rudy s Německem. Bílých míst pokrytí je celkem jedenáct. Policejní analytici dále upozorňují, že je potřeba vypracovat studii o pokrytí signálem. Zprovozněn­í Pegasu by si podle informací LN vyžádalo miliardovo­u investici.

Výčet techniky, která bezpečnost­ním složkám chybí, je však podstatně širší. Jde například o mobilní zařízení k provádění daktylosko­pických zkoušek. Ta by mezi migranty mohla odhalit například hledaného zločince. Má to ale ještě jednu důležitou podmínku. Mobilní zařízení musí být propojené s českými imezinárod­ními databázemi.

K ochraně vnitřní hranice chybí také flotila 112 vozů za čtvrt miliardy korun. Mezi jinými 34 čtyřkolek a 12 mobilních kontaktníc­h a komunikačn­ích center se satelitním příjmem. Jen jeden takový vůz vyjde na tři miliony korun.

Policistům by pro ochranu hranic chyběly tisíce lidí, technika i pokrytí mobilním signálem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia