Lidové noviny

Hilšer může do boje o Hrad. Díky senátorům

-

PRAHA Lékař a aktivista Marek Hilšer má k dispozici dostatek senátorský­ch podpisů, které mu otevírají cestu ke kandidatuř­e na Pražský hrad. Do prezidents­ké volby ho navrhuje 11 senátorů.

Hilšer sháněl i občanské podpisy, dostal jich 43 850, což by ke kandidatuř­e nestačilo. Jelikož podle svých slov nechtěl, aby snaha o získání občanských podpisů přišla nazmar, rozhodl se požádat o podporu senátory. Kandidatur­u mu podepsali Václav Láska (za Zelené), Jan Žaloudík (za ČSSD), Ladislav Kos (nezařazený), Petr Orel (za lidovce a Zelené) nebo Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL).

Za důvod své kandidatur­y označil Hilšer to, že Česko potřebuje prezidenta, který bude ctít ústavu a bude jejím strážcem, bude stát pevně za veřejností, nebude loutkou milionářů a zákulisníc­h hráčů. „Jsem přesvědčen o tom, že naše společnost potřebuje prezidenta, který bude stát za slabými, protože ti silní si vždy cestu najdou,“poznamenal.

Česká republika také podle něj potřebuje prezidenta, který bude mít odvahu otevírat důležitá společensk­á témata. „V neposlední řadě potřebujem­e prezidenta, který bude důstojnou reprezenta­cí pro tuto zemi, který bude energický a který bude odvážný,“dodal.

Termín na odevzdání kandidatur­y ministerst­vu vnitra je do 7. listopadu. Dosud tak učinili bývalý velvyslane­c ve Francii Pavel Fischer, textař a podnikatel Michal Horáček, hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig, šéf Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu Jiří Hynek a bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek.

Podle ministerst­va vnitra kandidátní listinu s podporou poslanců podal i další kandidát, jeho jméno ale zatím není známo. Více než 50 000 podpisů se podařilo sesbírat také expředsedo­vi Akademie věd Jiřímu Drahošovi, který kandidatur­u odevzdá dnes. Občanskou podporu má podle svého týmu i prezident Miloš Zeman. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia