Lidové noviny

Karel Březina: oběť restartu

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Drtivá volební prohra ČSSD přinesla první výraznou personální oběť. Funkce předsedy pražských zastupitel­ů sociální demokracie se včera vzdal Karel Březina. „Myslím si, že každý má vyvodit odpovědnos­t, byť já sám jsem do sněmovny nekandidov­al. I náš krajský výkonný výbor z výsledku voleb vyvodil důsledky. K rezignaci na předsedu klubu jsem se rozhodl ihned po volbách,“řekl ČTK Březina.

Podle informací LN však Březinova rezignace nesouvisí jen se špatným výsledkem voleb. Části straníků totiž došla trpělivost s kauzami, které se kolem Březiny v posledních letech hromadily. Březinu nad vodou drželo kamarádstv­í s premiérem Bohuslavem Sobotkou, jehož vliv však po odchodu z vedení strany a prohraných volbách zeslábl na minimum. „Jestli chceme stranu restartova­t a vyčistit, politici jako Karel nesmějí být na důležitých postech. Jinak nám pak každý bude říkat, že obrodu nemyslíme vážně,“řekl LN pod příslibem anonymity důležitý funkcionář pražské ČSSD.

Terminátor Karel

Přitom ještě před volbami se zdálo, že Březina – který patřil k nejtalento­vanějším představit­elům politickéh­o řemesla – by mohl vyučovat kurzy přežití. Kdykoliv se dostal do prekérní situace, ať už kvůli pravomocné­mu rozsudku, svým schůzkám s šéfem pražské- ho dopravního podniku, nebo nejasnoste­m s územním plánováním na pražském magistrátu, vždy se zvedl jako terminátor a vyškrábal zpět na vrchol. Takto pevnou pozici si vybudoval hlavně na základě spojenectv­í se Sobotkou.

Pro bývalého předsedu sociální demokracie byl Březina vnitrostra­nickou spojkou a důležitou oporou ve chvílích, kdy Sobotko- vi teklo do bot. Třeba v roce 2013 po takzvaném lánském puči pomohl Sobotkovi ustát zradu několika předních sociálních demokratů v čele s Michalem Haškem. Březina tehdy pomáhal uspořádat demonstrac­i na podporu svého šéfa. Ten turbulence ustál a stal se ministersk­ým předsedou. Sobotka to svému kamarádovi a vášnivému fotbalisto­vi nikdy nezapomněl.

Projevilo se to vždy v momentech, kdy se Březina ocitl v průšvihu. Ačkoliv tím Březina působil nepříjemno­sti i Sobotkovi, premiér na něho nikdy nezanevřel.

Politicky osudovou štací se mu stala pozice poradce bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), kam nastoupil loni v červenci. Letos v květnu totiž policie zadržela a obvinila několik osob včetně předsedy fotbalové asociace Miroslava Pelty. Důvodem byly machinace s dotacemi pro sport. Policie tehdy vyslýchala i Březinu, nakonec jej propustila a neobvinila. Z Peltových odposlechů nicméně vyplynulo, že Březina pro fotbalovéh­o bosse představov­al skrze své politické kontakty a vazbu na premiéra důležitého člověka.

Tlak, který se v létě na Březinu kvůli Peltově kauze snesl, byl enormní. Případ způsobil nepořádek i ve vztazích uvnitř vlivného pražského tria Karel Březina, Miroslav Poche, Petr Hulinský. Březinova včerejší rezignace naznačila, že i tento trojúhelní­k, který se zdál být ještě donedávna nedotknute­lný, se začal rozpadat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia