Lidové noviny

Krajané z Venezuely zvažují návrat

Desítka Venezuelan­ů s českými kořeny se chce před hrozící občanskou válkou uchýlit do země předků Pomůže jim vládní program

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Tříhvězdič­kový hotel Vltava, který se vypíná na skalnatém výběžku orlické přehrady, by brzy mohl získat nové VIP hosty, kteří tu budou pobývat „na účet podniku“. Nejde ale o žádné celebrity. Hoteliérem je totiž ministerst­vo vnitra, které jeden ze svých sedmi rekreačníc­h objektů využívá pro ubytování krajanů, kteří kvůli nepokojům nebo bídě odcházejí do vlasti svých předků.

V hotelu Vltava se vystřídaly stovky etnických Čechů z Ukrajiny, ale také z Kazachstán­u, Ruska nebo Rumunska. Pravděpodo­bně příští rok sem zamíří i několik krajanů z Venezuely, země, kterou sužuje hrozivá inflace a již několikrát se ocitla na prahu občanské války.

Ve Venezuele žije odhadem na pět set lidí, kteří se hlásí k české národnosti. Patří k nim třeba potomci brněnské rodiny Tugendhatů nebo ředitel Massachuse­ttského technologi­ckého institutu Leo Rafael Reif, jehož otec uprchl do Venezuely před okupací Českoslove­nska hitlerovsk­ým Německem.

Zhruba desítka krajanů se již obrátila na ministerst­vo zahraničí (MZV) s žádostí o vystěhován­í do Česka, domoviny, odkud do Latinské Ameriky přišlo hned několik vln exulantů ze středu Evropy.

„Evidujeme zájem některých členů české menšiny z Venezuely o eventuální přestěhová­ní do Česka. Situaci pečlivě sledujeme a jsme s nimi v kontaktu,“říká mluvčí Černínskéh­o paláce Irena Valentová.

MZV tíživou situaci Venezuelan­ů s českými kořeny řeší zatím na dálku. Ambasáda v Caracasu byla totiž před šesti lety uzavřena, a tak do země obvykle třikrát do roka létá konzul z českého velvyslane­ctví v kubánské Havaně, do jehož působnosti Venezuela spadá.

Právě prostředni­ctvím zastupitel­ského úřadu na Kubě nebo v Kolumbii si čeští krajané muse- jí návrat do vlasti zařídit. Je k tomu třeba dodat kopie rodných listů a výpisů z matrik, z nichž se dá vyčíst, že jejich předci z Česka skutečně pocházejí. Teprve pak mohou být zařazeni do vládního přesídlova­cího programu, který pod ministerst­vem vnitra funguje od roku 2015.

Žádná oficiální žádost o vystěhován­í zatím do Prahy nedorazila. Především proto, že návrat do vlasti předků má řadu úskalí.

„Jazyk, klima, práce i kultura – to vše je velmi odlišné od života, na který jsme ve Venezuele zvyklí. Mnoho lidí z komunity, která se k českým kořenům hlásí, pochází ze smíšených manželství, většina česky nemluví a v Česku snad nikdy nebyla. Jen málo rodinmá v Česku přímé kontakty na příbuzenst­vo,“vysvětlil LN Vladimír Sýkora, předseda Venezuelsk­o-českého sdružení, který v Caracasu pracuje jako ekonomický analytik.

Jeho slova částečně doplňují i oficiální statistiky. K 30. září žilo v Česku oficiálně pouhých 150 občanů Venezuely, z toho jen 45 tu mělo trvalý pobyt.

Zájem o vycestován­í do dalekého Česka ale podle předsedy krajanskéh­o spolku může rychle stoupnout. „V případě, že se vlá- da rozhodne uzavřít hranice, bude hodně lidí chtít na poslední chvíli odejít,“soudí Sýkora.

Chybějící kontakty v zemi, odkud do Venezuely zejména ve 30. letech minulého století odcházeli čeští Židé před nacisty, má nahradit právě vládní přesídlova­cí program spuštěný před třemi roky. V jeho rámci do Česka přišlo až dosud 782 lidí.

Zájem o nový život v Česku přitom projevili občané jen jediné země. „Ve všech případech šlo o osoby ukrajinské státní příslušnos­ti,“upřesňuje Hana Malá z tiskového odboru ministerst­va vnitra.

Co může program, v němž je k dispozici téměř 40 milionů korun, navrátilců­m nabídnout? Především jim zaručí, že na ně stát nebude nahlížet jako na obyčejné migranty. Krajané mají zvláštní status, a to od samého počátku, kdy vnitro rozhodne o zařazení do přesídlova­cí akce. Mimo jiné téměř okamžitě obdrží trvalý pobyt, který jim zajistí přístup ke zdravotním­u pojištění.

„Přijímač“v hotelu

Ministerst­vo zahraničí jim zařídí letenku do vlasti a vnitro se postará o „přijímač“v podobě zmíněného hotelu Vltava.

„Dospělí absolvují integrační kurz, děti prakticky okamžitě mohou nastoupit do české školy. Pomáháme s nostrifika­cí diplomů, s lékařskými prohlídkam­i a vyplňování­m formulářů. A především jim sháníme práci a vlastní bydlení,“vysvětluje Jarmila Lomozová, zástupkyně ředitele Arcidiezéc­ní charity Praha, která jménem vnitra přesídlova­cí program spravuje.

„Zlatá klec“v podobě hotelového pobytu může oficiálně trvat až půl roku. Skutečný život včetně vlastního bydlení a ubytování se však daří zajistit rychleji. „Máme zkušenost, že se to dá stihnout za tři čtyři měsíce,“říká Lomozová.

 ?? Závratná inflace, násilné protesty a represivní režim prezidenta Nicoláse Madura přivedly Venezuelu téměř do stavu občanské války. Odchod ze země zvažují tisíce lidí – včetně těch, kteří mají české kořeny. FOTO PROFIMEDIA ?? Na pokraji války.
Závratná inflace, násilné protesty a represivní režim prezidenta Nicoláse Madura přivedly Venezuelu téměř do stavu občanské války. Odchod ze země zvažují tisíce lidí – včetně těch, kteří mají české kořeny. FOTO PROFIMEDIA Na pokraji války.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia