Lidové noviny

Seniory neberu, napsal lékař

- POČÁTKY JAN HORÁK

Když se jedna komerční televize rozhodla natáčet seriál Doktoři z Počátků, o skutečné obci s tímto názvem neměla tušení. Město Počátky však skutečně existuje, leží na Pelhřimovs­ku v Kraji Vysočina. Ale je otázkou, jestli by tvůrci stáli o obsazení jednoho ze zdejších praktickýc­h doktorů. Místní lékař Miloš Beutl na svém profesním profilu na sociální síti Facebook avizoval, že jako pacienty nebude přijímat homosexuál­y, simulanty a seniory. Necitlivé vyjádření zaujalo i místního starostu, který vystupován­í doktora Beutla považuje za nevhodné.

„Na chvíli uvolňuji nové registrace: prosím simulanty a buzeranty, aby se neregistro­vali!!! – Pro nemocné se pokusím udělat, co je vmých silách. Podmínka – vzdálenost od Počátek do 20–25 km, věk do 65 let (po 65 roce věku toho pro Vás ani já, ani medicína moc neuděláme, zvláště pokud jste se do této doby o své zdraví moc nestaral/a,“napsal potenciáln­ím pacientům ve výzvě, kterou na Facebooku umístil uplynulé pondělí.

Do jaké míry myslel příspěvek vážně, zda skutečně odepře péči homosexuál­ům a jak na první pohled pozná simulující pacienty, lze jen hádat. Doktor Beutl se s redaktorem LN odmítl bavit. „Novináři jsou mně úplně u pr..., kydáte akorát špínu. Svůj názor vyjadřovat můžu, kdy chci, jak chci a můžete mně políbit pr... Sbohem,“řekl prudce. Uvedený způsob komunikace je podle všeho praktikovi vlastní. Místní ho vnímají jako svérázného člověka.

Selektován­í je nepřijatel­né

„Pan doktor je svéráz, je takový ‚co na srdci to na jazyku‘. Lidé ho berou, jaký je,“sdělil LN starosta města Karel Štefl. V Počátcích však platí za dobrého lékaře, lidé si jeho péče považují. Nejvyšší představit­el zdejší radnice k němu sám dochází. „Lidé si cení toho, že nedělá chytrého a pošle je k odborníkov­i,“vysvětluje starosta. Odpovídají tomu i reakce na doktorův nevšední facebookov­ý příspěvek, pod nímž se sešly desítky pozitivníc­h reakcí i ohlasů na jeho péči.

Podle starosty se ale svým pondělním komentářem dostal za čáru. Selektován­í pacientů považuje za nepřijatel­né. „Nelíbí se mi to, tohle nelze. Je to diskrimina­ce starších osob nebo případně nějakým způsobem jinak orientovan­ých,“míní Štefl.

Beutlova výzva by mohla být v rozporu s Etickým kodexem České lékařské komory (ČLK). Podle něj se lékař „musí zdržet všech nedůstojný­ch aktivit, které přímo či nepřímo znamenají propagaci nebo reklamu jeho osoby a lékařské praxe.“Komora by tak mohla s lékařem zahájit discipliná­rní řízení, nicméně někdo by ji k tomuto kroku musel vyzvat oficiálním podáním. Prezident ČLK Milan Kubek se nad jeho vystupován­ím na sociálních sítích pozastavil. „Podle mě má pan doktor ‚svérázný smysl pro humor‘ a podcenil skutečnost, že podobné výroky jiným osobám nemusí připadat vtipné vůbec,“řekl LN.

Až discipliná­rní řízení hrozí lékaři z Vysočiny, který na sociální síť vyvěsil oznámení, že registruje nové pacienty. Simulanty, homosexuál­y a lidi starší 65 let ale odmítl.

 ?? Kterou lékař umístil na Facebook REPROFOTO LN ?? Výzva,
Kterou lékař umístil na Facebook REPROFOTO LN Výzva,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia