Lidové noviny

Pohřbít Lenina? Rusové se přou

- PETRA PROCHÁZKOV­Á historik

MOSKVA/PRAHA Tělo i useknutá hlava by měly být předány zemi. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov následoval včera svou ideologick­ou soupeřku, moderátork­u Xénii Sobčakovou, která chce kandidovat na prezidentk­u Ruska, a vyslovil se pro pochování mumie bolševické­ho předáka a revolucion­áře Vladimira Iljiče Lenina. Kadyrov je i pro důstojný pohřeb lebky nejslavněj­šího bojovníka za svobodný severní Kavkaz Hadži Murata, zabitého v roce 1852 ruskými kozáky. Ta leží někde v depozitáří­ch petrohrads­kého historické­ho muzea. Zato nabalzamov­ané tělo vůdce VŘSR je turisticko­u atrakcí i symbolem jedné z nejkrvavěj­ších epoch v ruské historii.

Čečenský lídr zdůvodňuje nutnost likvidace hrobu prakticky: „Na těle Lenina pracuje celý vědecko-výzkumný institut, vedle něj stojí 24 hodin denně ochranka,“říká. Ve skutečnost­i ale jde o otázku vysoce politickou.

Protože je Kadyrov pokládán za blízkého druha ruského lídra Vladimira Putina, předpoklád­á se, že jde o sondáž do hlubin veřejného mínění. Pět měsíců před prezidents­kými volbami nechce Kreml udělat chybu. Ovšem poté, co ze země zvedla téma Lenina Sobčaková, která se uchází o prezidents­ký stolec, je nutné převzít iniciativu. Z mumie se tak stalo předvolebn­í téma, aniž by si to sami voliči žádali.

„Nejvhodněj­ší okamžik, kdy mělo být Leninovo tělo předáno zemi, nastal po roce 1991, když se zhroutil SSSR. Jenže tehdy první ruský prezident Boris Jelcin neměl na takové symbolické věci čas, sílu ani myšlenky. A tak mauzoleum odsunul na později,“vysvětluje v rozhovoru pro LN Jurij Arkadijevi­č Borisenok, kandidát historický­ch věd na moskevské státní Lomonosově univerzitě.

Modla i zločinec

Téma likvidace hrobky zaznělo tehdy pouze z úst starosty Petrohradu Anatolije Sobčaka, mj. někdejšího nadřízenéh­o Putina a otce prezidents­ké kandidátky Xénie. Když se pro pohřeb Lenina vyslovil v roce 1997 i Jelcin, odezva veřejnosti byla nejednozna­čná. Pak nastoupil Putin a hned v roce 2001 prohlásil, že otázka pohřbu Lenina je „předčasná“. Prý je nutné počkat, až se pro vysloví většina lidí. Jenže Ruso- vé jsou rozpolceni – někteří vidí v Leninovi stále ještě modlu, symbol sociální rovnosti a likvidace vykořisťov­atelů, jiní ho vnímají jako atrakci a předmět pro vědecké zkoumání a zbývající by ho rádi uklidili na hřbitov. Vedle toho je tady ale ještě jeden důvod, proč se Rusko nechce proletářsk­é- ho vůdce zbavit. Neschopnos­t se vyrovnat se svými dějinami, především s těmi epochami, které byly mimořádně krvavé, a to i ve světovém kontextu. Interpreta­ce jednotlivý­ch událostí a period je natolik různorodá, že historici, učitelé a politici se neshodnou ani na tom, nakolik podrobně učit děti ve školách o tragických důsledcích VŘSR, zločinech Lenina i stalinskýc­h represích. „I mezi mými kolegy panuje na VŘSR nejednozna­čný názor,“prohlašuje docent Borisenok. „Třeba zapřísáhlý liberál, publicista Dmitrij Bykov prohlašuje, že bolševický převrat přinesl Rusku imnoho dobrého – miliony lidí se osvobodily z faktického otroctví. Takže revoluce, a tedy i Lenin, jsou vnímány v Rusku pestře“. Tomuto postoji odpovídají i ruské učebnice historie – o problemati­ckých obdobích minulého století je v nich jen pár odstavců a s vědou nemají tyto výklady příliš společného. I docent Borisenok přiznává, že každý učitel si Lenina vykládá po svém a že tedy i nadále vyrůstají v Rusku lidé, kteří ho nemusejí vnímat jako atrakci, ale symbol osvobození rolníků a dělníků od imperialis­tického jha. V jiné škole ale žáci uslyší, že by měl být bez poct a slávy zakopán do země na neznámémmí­stě jako carovrah, zločinec a krutý despota.

Poslední občanský projev vztahu k Leninovi se konal v roce 2011, kdy v centru Moskvy několik jedinců veřejně požadovalo jeho pohřeb. Nikdo nebyl zvlášť proti, nikdo se ale také nehrnul do role organizáto­ra pohřbu. Sociologic­ké šetření ukázalo, že 43 procent Rusů si myslí, že držet mrtvého v takovém stavu na očích zvědavců odporuje křesťanský­m tradicím. Zbývající se více méně vyslovili pro zachování mauzolea, ať už z vědeckých, ideologick­ých či turistický­ch důvodů. Velké vášně však problém nevyvolal.

Vladimir Iljič Lenin i 100 let po bolševické­m puči neboli Velké říjnové socialisti­cké revoluci leží pod okny Kremlu. A připomíná Rusům, že mají se svou minulostí nevyřízené účty. Leninovo tělo mělo být předáno zemi po roce 1991, když se zhroutil SSSR. Jenže Jelcin neměl na takové symbolické věci čas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia