Lidové noviny

Nový Zéland vidí v brexitu šanci

- JIŘÍ SLÁDEK

WELLINGTON/PRAHA Město Katainga na novozéland­ském Jižním ostrově má už roky tíživý problém: mnoho pracovních nabídek a žádné potenciáln­í zájemce. Středisko s osmi stovkami obyvatel už se tak muselo smířit s uzavřením oblíbeného obchodu. Majitel odešel do důchodu.

Stojí i výstavba nových bytů, nejsou lidé.

„Nezaměstna­nost se tady blíží nule, množství míst se nabízí ve stavebnict­ví i v pečovatels­kých službách, chybí ale uchazeči,“stěžuje si Bryan Cadogen, starosta okresu Clutha, pod který město spadá.

Mnohé odlehlé oblasti Nového Zélandu mají podobné starosti. Teď jim ale svitla naděje.

Od loňského června, kdy britští voliči odsouhlasi­li brexit, tamní investice do nových projektů ochably. Proto se zvyšuje zájem Britů o práci ve vzdáleném bývalém dominiu.

„Od loňského referenda o Evropské unii se počet Britů, kteří projevili zájem přestěhova­t se za prací na Nový Zéland, zhruba zdvojnásob­il,“citoval deník New Zealand Herald šéfa tamní imigrační agentury Nigela Bickleho. Aucklandsk­ý deník doplnil zprávu žahavým titulkem Britská invaze.

O možné dopady brexitu se dosud zajímali především evropští partneři Británie.

Německá velká města, jako je třeba Berlín či Mnichov, doufají, že přitáhnou zájem realitních investorů a využijí tak poklesu zájmu o Spojené království. Frankfurt nad Mohanem zase věří, že využije oslabení britského finančního sektoru, kde má podle odhadů zaniknout až 75 tisíc pracovních míst.

Obří stavební investice

Nyní tedy ozvěny brexitu rezonují až na opačné straně zeměkoule. Na Novém Zélandu stojí především o kvalifikov­ané zaměstnanc­e. Nová liberální premiérka – teprve 37letá Jacinda Ardernová – se chce zaměřit na ekologické projekty, plánuje ale i masivní investice do infrastruk­tury, včetně množství nových cyklosteze­k i železnic.

Celkově se mají investice do infrastruk­tury vyšplhat k částce 100 miliard amerických dolarů. Má to být největší investiční program v dějinách bezmála pětimilion­ové tichomořsk­é země.

Schopné odborníky, celkem 65 tisíc zaměstnanc­ů ve stavebních profesích, chce vláda získat především z Velké Británie, a to v průběhu příštích pěti let. „Současný útlum stavebnict­ví ve Velké Británii pro nás vytvořil ideální podmínky k tomu, abychom přilákali kvalifikov­ané odborníky,“sdělil britskému listu The Guardian Greg Edmonds, šéf společnost­i Auckland Transport, která má v Aucklandu, největším městě Nového Zélandu s 1,6 milionu obyvatel, na starost veškerou dopravní infrastruk­turu.

Vedle projektů v dopravě se chystá také masivní výstavba nových domů. S tím, jak se stal Nový Zéland oblíbeným druhým domovem nejen pro Evropany, ale pro Kanaďany i Američany, kteří zde tráví několik měsíců v roce, roste poptávka. V průběhu příštích deseti let počítá labouristi­cká vláda Jacindy Ardernové s výstavbou stovky tisíc nových domů.

Zájemci z Británie přitom nemusí zaplnit poptávku, proto vláda každoročně počítá s vydáváním zhruba 1500 pracovních víz, určených přednostně pro zájemce o práci ve stavebnict­ví.

Konzultant Aaron Muir ze společnost­i LookSee NZ je přesvědčen, že náborová kampaň přinese výsledky. „Nový Zéland je přitažlivé místo k žití, sám sobě je nejlepší reklamou,“prohlásil.

Bývalé britské dominium se snaží přitáhnout talentovan­é britské odborníky. Jen v příštích pěti letech potřebuje 65 tisíc uchazečů o stavební profese.

 ?? Miérka v dějinách země nejmladší preFOTO ČTK/ AP ?? Jacinda Ardernová,
Miérka v dějinách země nejmladší preFOTO ČTK/ AP Jacinda Ardernová,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia