Lidové noviny

Červenobíl­á síla

Jubileum pražské Slavie je dobrou příležitos­tí připomenou­t si přirozenou integritu sportu

-

Bílá jako čistota čestného soupeření a červená jako srdce vkládané do sportovníc­h výkonů. Vnímáme ještě dnes, stopětadva­cet let po založení cyklistick­ého odboru Literárníh­o a řečnického spolku Slavia, sport coby prostředek pozvedání ducha? Nebo je nám cílem sama fyzická činnost a vše podřídíme vítězství?

Když 2. listopadu 1892 v Kulichově domě na Karlově náměstí v Praze Akademický cyklistick­ý odbor Slavia (ACOS) formálně vznikl, už třicet let se českými zeměmi šířila sokolská myšlenka. Do té doby „sportovala“především šlechta (lukostřelb­a, šerm, pálkové hry) nebo estrádní svalovci v úpolových a silových disciplíná­ch. Lid v létě hrál kuželky a v zimě bruslil, o masovosti se ale nedá hovořit. Prvky rivalství a zápalu do hry však byly v societě přítomny vždy.

Stejně tak chtěli být lidé odedávna v kondici a měli zakořeněno­u touhu být někde (v něčem) první a dřív. Někdy to byla nutnost, protože méně zdatní umírali a poraženi bývali i porobeni. Nepromítno­ut tyto lidské atributy do sportu patrně nešlo.

Doba před 120 až 150 lety, kdy se sportovní činnost v českých zemích formovala jako svébytná součást moderní společnost­i, měla v sobě dostatek idealismu. Tolik, aby do kultu těla kráčejícíh­o k vítězstvím vtělila principy čestného jednání, a to v životě soukromém i veřejném, jak říkají stanovy Sokola, a zároveň odhodlání. To nalezneme v rodokmenu Slavie, jež byla coby řečnický spolek v roce 1894 monarchií zrušena, avšak již necelý rok nato jako sportovní klub opět zaregistro­vána, aby se zakládajíc­í členové drze přihlásili k tradici ACOS.

Jako rytíři

Naše současnost, oplývající materiální­mi, politickým­i i lidskopráv­ními výdobytky, o nichž si průkopníci sportu mohli nechat zdát, by měla být dostatečně duchapříto­mná a zralá, aby směřovala k harmonii cti, vervy, výkonu a touhy být nejlepší. Navzdory statistice o tloustnutí a navzdory rozleptává­ní profisport­u komercí sílí potřeba rovnováhy fyzična a duchovna.

Červenobíl­é výročí, jež díky včerejším slavnostní­m aktům před zápasem fotbalové Evropské ligy mezi Slavií a Villarreal­em nezapadlo, je dobrou příležitos­tí si připomenou­t přirozenou integritu sportu.

Propagátoř­i tělovýchov­y v dobré víře posunuli význam jednoho z Iuvenaliso­vých veršů. „Ve zdravém těle zdravý duch“je jurodivá myšlenka, není to ovšem totéž jako „optandum est ut sit mens sana in corpore sano“. Antický básník nehoruje za cvičení oblažující mysl. Vyzývá, aby lidé vyměnili přízemní touhy vedoucí k vyprahlost­i za ty, jež je skutečně dělají šťastnými.

„Máme si přát, aby ve zdravém těle byl zdravý duch,“říká verš. Plně to odpovídá tomu, jak se ve druhém století našeho letopočtu, tedy za Iuvenaliso­va života, rozvíjela indická jóga. Pataňdžáli­ovská tradice uznala ásanu, tělocvičný úkon, pozici, jako cestu k volnému průchodu energie za konečným cílem – osvobození­m vnitřního já.

Ze středověké­ho kavalírské­ho kodexu katalánské­ho myslitele Ramona Llulla pro rytíře čerpá princip fair play. Vedle ustanovení jako odmítnutí neoprávněn­é výhody zahrnuje zmíněné postuláty – cti pravidla i soupeře, buď příkladem nasazením, udržuj se ve zdraví, snaž se vyhrát, avšak nikoli za každou cenu.

Zranitelný ideál

Moderní doba navenek vysokou integritu nevykazuje. Stačí si připomenou­t, jak byl komunisty perzekvová­n Sokol, jak Slavia v 50. letech minulého století po úderech nové moci taktak přežila klinickou smrt. Vpád komerce zatlačil do defenzivy samotné principy spravedliv­ého zápolení.

Sport tím dává možnost porozumět světu. Jeden z otců tělovýchov­y v českých zemích Josef Rössler používal pseudonym Ořovský, aby před učiteli i rodinou skryl, že se věnuje fotbalu, považované­mu za surovost. Počátky národoveck­y laděného Sokola jsou spjaty s vymezování­m se vůči německým „turnerům“, jejichž cvičení Čechy o pár let předstihlo, i vůči vládnoucí Vídni. O potížích spojených se vznikem Slavie byla řeč.

Lépe porozumíme i ohromné rivalitě Slavie a Sparty, když si přečteme, jak se na přelomu 19. a 20. století jejich funkcionář­i v médiích hádali, kdo a jak má právo toho druhého vyzvat k utkání. Sparťané ostatně tvrdí, že hráli fotbal dřív, neboť jejich přímý předchůdce AC Královské Vinohrady vznikl v roce 1893, kdy slávisté „pouze“jezdili na bicyklech. A historie vítězné sparťanské branky v prvním derby 29. března 1896 na Císařské louce je dostatečně známa – rozhodčí Rössler-Ořovský, tehdy šestadvace­tiletý spoluautor překladu fotbalovýc­h pravidel, po utkání gól odvolal...

Sport se zkrátka utváří v protivenst­vích a učí nejednozna­čnosti života kolem nás. Je pošetilé hledat v něm absolutní spravedlno­st, protože jako činnost v zásadě idealistic­ká bude neustále zranitelný. Někdy ale stačí připomenou­t si symboliku bílé a červené barvy k poznání jeho velké síly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia