Lidové noviny

Zakažte motory

Na čem drhne jednání o vládní koalici v zemi aut

-

Nelámejte hůl nad spalovacím motorem. Kdyby to řekl šéf Mercedesu či Volkswagen­u, byl by osočen z lobbismu. Ale říká-li to šéf Římského klubu (pamatujete si Meze růstu?), má to jiný zvuk. Ernst Ulrich von Weizsäcker je přírodověd­ec a někdejší šéf klimatolog­ického ústavu, syn fyzika von Weizsäcker­a, bratr ekonoma von Weizsäcker­a a synovec bývalého prezidenta von Weizsäcker­a. Neidealizu­je si směřování západní civilizace, nepropaguj­e fosilní paliva, ale z dobrých důvodů je proti překotnému zatracován­í spalovacíc­h motorů. Proti jejich zákonnému zákazu k roku 2030, jak žádají Zelení. Hlavně proto, že při nynějším mixu zdrojů výroby elektřiny v Německu je auto na elektrický pohon klimaticky škodlivějš­í než spalovací motor.

Povolební Německo je v pozoruhodn­é situaci. Kdyby všechny strany jediné vládyschop­né koalice konzervati­vců, liberálů a Zelených trvaly na základních článcích své víry, jednání by asi zamrzla. V zemi, jež dala světu spalovací motor, by o vládě rozhodoval postoj k jeho zákazu. Chcete koalici včetně Zelených? Pak určete datum pro úmrtní list spalovacíc­h motorů. Chcete dále vyrábět tradiční auta? Pak se rozlučte s účastí Zelených. Tak zní otázka ve vyostřené podobě. A lidé jako von Weizsäcker, kteří sami mají blízko k Zeleným, se to ostří snaží ohlazovat.

Na první pohled to vše může působit bizarně. Ale děje se to v zemi určující nemalý segment automobilo­vého trhu v Evropě i ve světě. Země, jako je Česko, jejíž průmysl i technický rozvoj se dosti opírá o výrobu aut a německý trh, by to měla sledovat se zvláštní pozorností. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia