Lidové noviny

Motáky do Monte Argentaria

-

Jen pár dnů poté, co se někdejší senátor a kmotr ODS Alexandr Novák, který je obviněn z manipulace při rozdělován­í evropských dotací, vrátil z desetiměsí­čního exilu (přesněji z vazby) z Německa, přišla zajímavá zpráva z Londýna od člověka, který se díky této politické straně také zapsal do dějin. Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek se vyfotil u sídla britských premiérů na Downing Street a na Twitteru oznámil, že sestavuje exilovou vládu a že shání členy kabinetu. Obávači o budoucnost české demokracie se mohou uklidnit a zároveň jásat, protože vzniká exilová vláda s pracovním názvem Antibabiš a pod vedením tohoto morálního sloupu. Neví se, od koho dostal Topolánek pověření, ale můžeme spekulovat o mocných, kterým vždy sloužil. Padlému politikovi ODS, který vyběhává kšefty pro české miliardáře, se okamžitě ozval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, že vládu sice sestavuje také, ale že by Topolánka za premiéra bral. Jenže finanční kruhy, které si nepřejí Andreje Babiše u moci, snaživého Kalouska zjevně odepsaly a za velkého integrátor­a demokratic­kých sil asi vybraly Topolánka.

Nevíme, kde bude sídlo nové vlády. Možná v Londýně, kde před více než sedmasedmd­esáti lety vznikl kabinet Jana Šrámka, v němž ministrem zahraničí byl JanMasaryk. A když Londýn, tak se Topo- lánkovi třeba přihlásí miliardář František Savov, který před třemi lety do hlavního města Velké Británie utekl před spravedlno­stí, jelikož je v České republice obviněn z daňových úniků za více než 600 milionů korun. Savov by nějak odměněn být měl (mluvčí?), už jen proto, jak jeho týdeník Euro srdnatě bojoval ve volební kampani proti Babišovi.

Pro sídlo exilové vlády by se ale lépe hodilo jiné místo, už kvůli klimatu. Přímořské městečko Monte Argentario, kde před léty, přesněji v létě 2009, byli in flagranti přistiženi mocní političtí a byznysoví hráči. Hlavním hostitelem byl nerozlučný tandem Topolánek–Dalík. Problém je, že lobbista Marek Dalík od příštího týdne půjde také do exilu. Musí nastoupit do vězení k výkonu pětiletého trestu za pokus o pod- vod při nákupu obrněných vozidel Pandur v době, kdy premiérem byl Topolánek. Proto kardinální otázka je, zda Topolánek svoji vládu dokáže sestavit a hlavně řídit bez svého stvořitele a rádce. I když problém to asi nebude. Kabinet může být klidně řízen propašovan­ými motáky.

Ale pojďme zpět na místo činu, do Toskánska. Tvrdé jádro vlády by mohli vytvořit lidé, kteří se v Monte Argentariu sešli. Ministrem dopravy by mohl být opět Aleš Řebíček z ODS, průmysl dostane zase Milan Urban z ČSSD, který se po tzv. toskánské aféře proslavil jako nejslavněj­ší rozvažeč pizzy na skútru. Místopředs­edou vlády a ministrem financí bude jmenován bývalý šéf podniku ČEZ, dnes miliardář Martin Roman, který by zajišťoval zejména ochranu zájmů tzv. appianskéh­o křídla ČSSD. Post ministra zahraničí podle rodinné tradice obsadí lobbista podniku ČEZ Vladimír Johanes, blíže neurčené křeslo obdrží i bývalý náměstek ministra dopravy Jiří Hodač, někdejší Řebíčkova pravá ruka. A když se Topolánkov­i zadaří, jeho exilová vláda bude hotová dříve než ta Babišova. Členové vlády o přestávkác­h mezi zasedáními mohou odpočívat na jachtách Lenka a Martina nebo obdivovat drahé sochy českých moderních umělců na zahradě čtyřpatrov­é vily. Pizzu přiveze Urban. A můžeme takto vtipkovat dál.

Jenže to, že Topolánek, který často vykládá o svém neustálém nutkání zachraňova­t tuto republiku, je zpět, není vtip. Do nejvyšších pater politiky šel s velkými dluhy a za pár let ji opustil jako velmi bohatý člověk. Na to se slovy jednoho čtenáře LN dá říct jen jediné: Probůh, už ne! Už jste nám spolu s Dalíkem pomohli až moc!

Marek Dalík musí nastoupit do vězení k výkonu pětiletého trestu. Proto kardinální otázka je, zda Topolánek svoji vládu dokáže sestavit a hlavně řídit bez svého stvořitele a rádce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia