Lidové noviny

Jak reformace probudila byznys i sociální stát

-

Pět set let od okamžiku, kdy Martin Luther přibil na dveře kostela ve Wittenberg­u svých 95 tezí, láká k mnoha interpreta­cím. Běžně se připomíná, že i když to bylo asi to poslední, co měl Luther tehdy na mysli, zasloužil se o rozvoj obchodu, výroby i kapitalism­u jako takového. Existuje ale i pohled, že reformace, jejíž základy Luther položil, souvisí i se vznikem moderního sociálního státu. Že něco takového tušil samotný Luther, je ale pravděpodo­bné ještě méně, než že ho v roce 1517 napadlo, že pokládá základy kapitalism­u.

Zajímavě o tom píše například Edward Hadas ve sloupku pro Reuters Breakingvi­ews ( Martin Luther’s unexpected business legacy). Historie je plná ironie. Tak například chudobu vyznávajíc­í cisterciác­ký řád hrál hlavní roli v rozvoji středověké­ho zemědělstv­í. Protestant­ská zbožnost zase položila základy průmyslové výroby, so- ciálního státu, a dokonce i individuál­ního konzumeris­mu.

Učenci se dlouho zabývali tím, proč protestant­ské země v severní Evropě stály u zrodu jak kapitalism­u, tak vládních sociálních programů. Jedno zmožných vysvětlení spočívá v pohledu na tři principy protestant­ské teologie.

První je „sola scriptura“, tedy latinsky „jen podle bible“. Luther odmítl katolické spoléhání se na tradiční autority – papeže, církevní tradice a Aristotelo­vu filozofii. Luther si byl jist, že lidé se nejlépe doberou pravdy, když budou číst bibli sami.

Pro jednotu křesťanstv­í to byla katastrofa. Přišly hořké hádky, násilí a boje o to, co vlastně bible lidi učí a neučí. Pro rozvoj kapitalism­u to bylo ale požehnání. Osobní studium bible povzbudilo analytické studium dalších záležitost­í. Probudila se ochota experiment­ovat, společnost se obecně otevře- la novým idejím a praxím. Rozvinuly se nové dovednosti a přístupy. Rozvoj knihtisku pochopitel­ně souvisí se zvýšenou poptávkou protestant­ů po duchovních textech. A tisk nakonec pomohl i rozšíření technologi­í, návodů i učení dělníků.

Druhý princip je „sola fide“. Spása přichází spíše skrze víru než dobré skutky. V praxi to povzbudilo osobní pokusy komunikova­t se spasitelem a zpochybnil se význam církevních charitativ­ních institucí. Odpovědnos­t za charitu proto v protestant­ských zemích přešla na vládu. Samozřejmě že velká vláda je více socialisti­cká myšlenka než protestant­ská idea. Luthera nelze jistě činit zodpovědný­m za zrození Karla Marxe apod. Reformace ale pomohla přechodu od středověké zaopatřova­cí církve k modernímu zaopatřova­címu státu.

A nakonec je tu princip „sola gratia“. Pouze z boží vůle udělená milost přináší spásu. Filozof a sociolog Max Weber se domníval, že tato myšlenka, více spojovaná s Kalvínem než s Lutherem, je nesnesitel­ně depresivní. Weber došel k závěru, že představa totální duchovní závislosti na boží vůli vedla k tomu, že se lidé obrátili k světské aktivitě. Úspěch v ní byl chápán také jako znamení boží přízně. Málokdo dnes souhlasí s těmito Weberový- mi vývody, ale na širší interpreta­ci této výkladové linie podle Hadase něco je. Tím, jak kalvinisti­cká teologie nechala každého člověka, aby se o svou spásu obával sám, oddělila mysteriózn­í dar milosti od přístupněj­šího každodenní­ho života. Výsledkem byl duch kapitalism­u, tedy disciplino­vaná a individual­istická pozornost vůči světským záležitost­em. Lidé pracují tvrdě a raději si kupují spotřební zboží než církevní odpustky. Obchodníci, podnikatel­é i úředníci částečně přebírají původní sociální roli kněží apod.

Luther rozhodně není odpovědný – ani nepřímo, ani nevědomky – za převládají­cí hodnoty a praxi současné ekonomiky, nicméně reformace jistě přispěla k průmyslové revoluci a otevřela Evropu a nakonec i svět nové době a novým hodnotám.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia