Lidové noviny

Pro děti s otevřenou myslí

-

Možná už je čas spočítat, kolika dětem v rodině je třeba vybrat dárky. Například knih vychází tolik, že je třeba volit pozorně, a to chvíli trvá. To nejtěžší je dnes trefit se do vkusu teenagerů. Nové pohádky pro unavené rodiče (vyd. Druhé město), jež Michal Viewegh napsal po deseti letech od první série, jsou v jistém smyslu dvojdomé. Trefnou ironií a přesně odpozorova­nými situacemi ze života „ujeté“rodiny dozajista pobaví dospělé; velkou šanci mají však i u dvanácti- až čtrnáctile­tých. Tím spíš, že vedle V. I. P. otce, maminky, která se zblázní, jedné babičky s Alzheimere­m a druhé zrovna opustivší vězení jsou přítomny ještě Sára a Bára v pubertální­m věku. Tedy v době, kdy fantazie je už probuzená a realita klepe na dveře.

Pro podobný věk a pro děti s otevřenou myslí vyšla také ve Slovartu v překladu Petra Štádlera Kromobyčej­ná pouť Barnabyho Brocketa, další z knih známého irského autora bestseller­ů Johna Boyea. Barnaby, třetí dítě „nejnormáln­ější rodiny, jaká kdy žila na jižní polokouli“, hned po narození vzlétl vzhůru. Tak dlouho se vzpíral gravitační­mu zákonu, až jej prostě nechali, ať si létá. Knížka zachycuje jeho podivuhodn­é putování kolem stejně podivuhodn­ého světa...

Vedle nejrůznějš­ích výpravných encykloped­ií, jimiž se knihkupect­ví hemží, je kniha Martina Sodomky Jak postavit železnici, určená dětem od osmi let (vyd. MS studio), skromnější, přesto plná názorných kreseb, jimiž autor dokumentuj­e text své „technické pohádky ze století páry“, čili historii objevu a vzniku železnice. Možná si ke čtení kluci s menšími bratříčky ještě pustí cédéčko s klasickými Pohádkami o mašinkách Pavla Naumana, které pro Supraphon vtipně převyprávě­l Pavel Zedníček.

Když už jsme u nejmenších: Rok v lese, nápaditá, na ilustracíc­h postavená kniha beze slov polské výtvarnice Emílie Dziubakové (vyd. Host) smysluplně zaměstná děti na dlouhé hodiny. Díky ní se projdou lesem měsíc po měsíci a naučí se znát jeho obyvatele – i ty, o jejichž existenci ani rodiče dosud nevěděli.

Nakonec něco pro všechny: Malého prince Antoina de Saint-Exupéryho v dramatizac­i Richarda Bergmana na supraphons­kém albu krásně interpretu­jí Jiří Dvořák, Josef Somr, Klára Issová, Norbert Lichý, Marika Šoposká, Jan Budař a Matěj Havelka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia