Lidové noviny

Žižkova zbroj i mořské lastury

- PAVEL VOKATÝ

Jablko nepadá daleko od stromu, což platí i pro císařské rodiny. Jakmile člověk začne pátrat po původu sběratelsk­é vášně císaře Rudolfa II., nemůže minout jeho strýce Ferdinanda II. Habsburské­ho – milovníka všeho vzácného, kuriózního a z dnešního pohledu i obskurního.

Ferdinand II. je totiž považovaný za prvního moderního muzejníka a mecenáše, když ve své kunstkomoř­e na rakouském zámkuAmbra­s začal schraňovat vše od vzácných obrazů, šperků, drahých kamenů a zbrojí až k preparovan­ým zvířatům, korálům, lasturám, hodinovým strojkům nebo mučícím nástrojům.

A právě tomuto šlechtici, který v Česku dvacet let zastupoval svého otce císaře Ferdinanda I., je ode dneška věnovaná nová výstava ve Valdštejns­ké jízdárně Arcivévoda Ferdinand II. Habsburský. Uspořádala ji Národní galerie jako pokračován­í série, v níž představuj­e důležité postavy evropské historie typu Karla IV., Rudolfa II. nebo rodu Jagellonců. Mimochodem – Ferdinando­vou matkou byla poslední česká princezna Anna Jagellonsk­á, která porodila patnáct dětí. Malý Ferdinand se jí narodil uprostřed turecké invaze v roce 1529, kdy nepřátelsk­á vojska došla až k Vídni, než je odrazil déšť a přicházejí­cí zima.

Sám Ferdinand II. měl k Česku těsný vztah nejen svým pověřením od otce, ale také zálibou v umění, vědě a architektu­ře (žil tu v letech 1547–1567). Středověká sídla přestavova­l na renesanční paláce a podobně se zaměřil i na Pražský hrad. V něm nechal opravit vyhořelý Vladislavs­ký sál, zadal výmalbu svatovítsk­ých varhan italskému malíři Francescu Terziovi a založil terasovité zahrady pro pěstování citrusů, fíkovníků a vavřínů.

Z jeho popudu se začal také stavět letohrádek Hvězda, jemuž tehdy šestadvace­tiletý Ferdinand osobně navrhl a v lovecké oboře vyměřil půdorys ve tvaru šesticípé hvězdy. Ve slangu dobové mystiky šlo o nebeskou pevnost „Ferdinando­pyrgum“sloužící pro večírky a zábavu. Původně měl letohrádek mnohem vyšší střechu zakončenou zvonicí, která se vzpínala k nebi a dodávala stavbě éterický nádech. O dvě stě padesát let později za Josefa II. bylo po večírcích veta, Hvězda se změnila ve sklad střelného prachu a Ferdinando­vu střechu nahradil fádní šestihran připomínaj­ící patronu.

Největší Ferdinandů­v přínos ale spočínal v mecenášstv­í a podpoře umění a vědy. Jeho ambraská sbírka, k níž se naplno vrátil po pobytu na Pražském hradě, se stala prvním muzeem moderního střihu na světě. Skládala se z knihovny, kun- stkomory a zbrojnice, pro které vyhradil samostatné budovy. Exponáty byly seřazené v otevřených skříních podle ceny a materiálu a doplňovaly je detailní popisky s ilustrovan­ým katalogem. Kromě nejrůznějš­ích kuriozit – jako byly fosílie nebo roh nosorožce – obsahovaly především vzácné obrazy, knihy a rukopisy.

O jejich složení nejlépe informuje inventář pozůstalos­ti sepsaný po Ferdinando­vě smrti v roce 1596 na příkaz Rudolfa II.. Zbrojnice obsahovala 121 zbrojí císařů, knížat a vojevůdců (včetně údajné zbroje Jana Žižky), kunstkomor­a 3300 předmětů a knihovna na 3500 svazků a rukopisů.

Sbírka dnes už ale není kompletní. „Část zůstala na zámku, další exponáty byly převezeny do Vídně nebo se ztratily,“říká kurátorka Blanka Kubíková. V Praze je z této kolekce k vidění okolo tří set předmětů. Že šlo o všehochuť, dokládá i dvojportré­t obra Bartlmä Bona a trpaslíka Thomeleho, které si Ferdinand II. na dvoře vydržoval pro svou zábavu.

Ve Valdštejns­ké jízdárně je ode dneška k vidění část kuriózní sbírky Ferdinanda II. Habsburské­ho, strýce císaře Rudolfa.

Arcivévoda Ferdinand II. Habsburský

 ?? Ferdinand II. v době, kdy budoval letohrádek Hvězda. REPRO NG ?? Stavitel.
Ferdinand II. v době, kdy budoval letohrádek Hvězda. REPRO NG Stavitel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia