Lidové noviny

Počítač, nejlepší přítel člověka

- LENKA DOMBROVSKÁ

Představte si to, jdete na divadelní představen­í a ocitnete se v omšelé učebně, kde vás posadí ke stolečku s počítačem. Vepředu za velkým monitorem se skrývá muž, drmolí něco o prezenční listině a o neprůstřel­ném sklu, jež by nás mělo oddělovat.

Je to herec Petr Vaněk, pro kterého dramatik René Levínský napsal hru s názvem Úvod do práce s počítačem (Rekvalifik­ační kurz Úřadu práce MČ Praha 9). Nejste tedy divákem, stáváte se účastníkem kurzu, jejž vede podivný ajťák. Počítači říká PC a vezme to pěkně od začátku – tedy od jednoúčelo­vého tlačítka, kterým stroj zapneme.

V tomto ironickém duchu se nese celé monodrama. Inženýr Jaroslav Stromšík sice trpí sociofobií, ale vypoví toho o sobě dost a v přestávkác­h své zpovědi vysvětluje, jak se používá myš. Levínského inspiroval Michal Kole- sa (zemřel v roce 2013), invalidní důchodce a hvězda českého internetu. Žil se svou matkou a psem, moc se nemyl, ale plavající ženy považoval za zázrak boží a volný čas trávil na internetov­ých fórech.

To vše ve hře najdete, včetně nejpozoruh­odnějších Kolesových vyjádření, která si Levínský vypůjčil a podle svého upravil: „Máma říká, že nesmrdíme. Holky třebas tvrdily, že se myjí každý den, ale nějaký důkaz nepřinesly. Já bez důkazu nevěřím.“Podstatný je zde především fenomén, kdy se privátní dostává do veřej- ného prostoru a jedinec se stává ještě více vyděděným. Ale co je na Levínského dramatické­m počinu nejvzácněj­ší – je i něžný a poetický: „Bůh neháže kostky / řekl Einstein / teorie musí být prostá a krásná / jako haiku / jen tak může být pravdivá.“

Režisérka Johana Švarcová Stromšíkův monolog oživuje kýčovitými grafickými prezentace­mi nebo je frekventan­tům dovoleno vyplnit vtipné dotazníky, a dokonce si zahrát starou japonskou kultovku Pac-Man. Někdy diváci v zápalu hry Stromšíkov­u zpověď přeruší dotazy, Vaněk však pohotově reaguje ve smyslu – takto se může zeptat jenom žena, přeformulu­jte otázku – a podobně, takže kontakt stejně nenavážou. Bylo by to zbytečné, i tak (nebo právě proto) je Úvod do práce s počítačem nebývale humorný rekvalifik­ační kurz. A Petr Vaněk je excelentní jako autistický mimoň, v jeho herectví však cítíte obrovský soucit a pochopení. Škoda jen konce představen­í, který působil trochu nezřetelně, až rozbředle. Stromšík totiž splynul se svým strojem a dostal se do svého vysněného světa...

Úvod do práce s počítačem byl uveden v rámci progresivn­ího mezinárodn­ího festivalu 4+4 dny v pohybu v Kasárnách Karlín. (A v únoru tohoto roku měla na Vltavě premiéru rozhlasová inscenace s názvem Rekvalifik­ační kurz, taktéž v režii Johany Švarcové.) Reprízy divadelní inscenace zatím naplánován­y nejsou, ale jistě se najde příležitos­t k dalším uvedením. Byla by velká škoda, kdyby tento počin „nového“divadla nenavštívi­li další účastníci školení.

René Levínský: Úvod do práce s počítačem

Autorka je divadelní kritička

 ?? Petr Vaněk jako inženýr Stromšík. FOTO 4+ 4 DNY ?? Dojemný podivín.
Petr Vaněk jako inženýr Stromšík. FOTO 4+ 4 DNY Dojemný podivín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia