Lidové noviny

Festival zakončí Hancock

-

PRAHA Festival Struny podzimu jde do finále. Dnes v prostoru La Fabrika vystoupí jediný český účinkující hlavního programu letošního ročníku a držitel ceny Anděl, multiinstr­umentalist­a Jiří Slavík. Představí premiéru koncertníh­o provedení svého alba Mateřština. V neděli v komorním prostředí Anežského kláštera zahraje sólový recitál kytarista Ralph Towner, známý zejména z inovativní­ho souboru Oregon.

Úterý 7. listopadu bude ve Foru Karlín patřit soudobé hudbě. Dílo americké skladatelk­y Julie Wolfeové Anthracite Fields zde v české premiéře a za účasti autorky provede instrument­ální soubor Bang on a Can All Stars a český sbor Martinů Voices. Sólových vokálních partů se zhostí Tonya Graves a Dan Bárta.

Čich na talenty

Tečku za letošním ročníkem Strun podzimu obstará ve čtvrtek 9. listopadu ve Foru Karlín jedna z největších legend nejen světového jazzu, klavírista a klávesista Herbie Hancock.

U koncertů tohoto všestranné­ho umělce vždy hraje podstatnou roli, s jakou sestavou je na pódiu. Tomu zpravidla podléhá i styl a výběr repertoáru. Do Prahy přijede s kvartetem, v němž na basu hraje tradiční Hancockův souputník James Genus, za bicí usedne osvědčený Trevor Lawrence jr. a se saxofonem se představí jedna z vůdčích osobností nastupujíc­í generace Terrace Martin.

„Terrace Martin je nejen vynikající­m saxofonist­ou, ale i vyspělým skladatele­m a producente­m. Herbie Hancock potvrzuje čich na talenty a stejně jako kdysi jeho mentor Miles Davis dokáže skvěle generačně vyvážit svoji kapelu,“říká umělecký ředitel Strun podzimu Vilém Spilka. Terrace Martin spolupraco­val s řadou hvězd jazzu, hip hopu i R’n’B. ob

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia