Lidové noviny

Karla Čapka nahradí Západní expres

- MICHAL KOPŘIVA

PRAHA Šohaj, Galán, Karel Čapek či Franz Kafka brzy zmizí z českých železnic. České dráhy (ČD) v rámci nového jízdního řadu platného od prosince ruší některá tradiční pojmenován­í vlaků. Místo nich státní dopravce zavede jednotné názvy spojů na jednotlivý­ch trasách.

Rychlíky Slovan nebo Jan Jesenius spojující Prahu s Bratislavo­u a Budapeští se přejmenují na Metropolit­an. Vlaky na lince do Českých Budějovic ponesou označení Jižní expres, přes Plzeň do Bavorska pojede Západní expres a linky z Prahy na Slovácko dostanou označení Slovácký expres. Spolu se sjednocení­m názvů ČD zavedou na spojích také jednotnou úroveň služeb.

„Každodenní zkušenosti z provozu ukazují, že lidé při jednonebo dvouhodino­vém intervalu vlaků už spoje příliš neodlišují podle konkrétníh­o názvu, jako tomu bylo v minulosti. Spíše se řídí směrem své cesty a časem odjezdu,“vysvětlil Michal Štěpán, člen představen­stva ČD.

Jména vlaků nekončí

Nekončí ale zdaleka všechna jména spojů. V jízdním řádu pro rok 2018 je zhruba 370 dálkových spojů, které vyjedou pod 150 různými názvy.

Zachován zůstane například ranní expres Budvar z Budějovic do Prahy. „Druhým takovým příkladem je Metropolit­an Slovenská strela, spojení s více než 80letou tradicí, nebo Hungaria, která spojuje Berlín, Prahu a Budapešť už od roku 1960 a jako jediný spoj mezi Budapeští a Prahou je provozovan­ý maďarskou soupravou a pokračuje dál do Berlína a Hamburku,“uvedl Štěpán z ČD.

„Ze všech pojmenován­í vlaků, která budou nahrazena jinými, lze za skutečně tradiční a klasická vzít asi tři,“uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Jako první uvádí jméno Šohaj, které se používalo již před rokem 1989. Dalším tradičním názvem je Petrov, který se ale původně používal pro jiný spoj a později se přenesl na trasu Brno–Budapešť. Poslední zmiňuje mluvčí rychlík Csárdás, který však vznikl až po roce 1989.

Česko není jediné, které mění systém jmen vlaků. Třeba v Německu nedávno vyvolal pozdvižení plán Deutsche Bahn pojmenovat jeden ze spojů Anna Franková. Podle kritiků je toto pojmenován­í velmi nevkusné, jelikož nacisté právě ve vlacích deportoval­i Židy, včetně tehdy 15leté Anny, do koncentrač­ních táborů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia