Lidové noviny

Kapsch a spol. jedou do finále

- MICHAL PAVEC

PRAHA Dva týdny zpoždění nabrala pilotní část obří soutěže o správce českého mýta. Nejvíce času navíc zabralo to, že ministeršt­í úředníci volali a psali zájemcům, aby vyladili či doplnili své kvalifikač­ní dokumenty. Verdikt: nikdo nebyl vyřazen, všichni čtyři uchazeči jdou dál.

Teď mají firmy lhůtu 70 dnů na to, aby dodaly technické řešení a cenu. A je opravdu o co hrát, taková soutěž tu dlouho nebyla. Vítězné konsorcium získá mýtný systém pro nákladní auta na deset let, cena za správu je nastavena až do výše 29 miliard korun. A nemělo by se rozhodovat podle toho, zda využije stávající mýtné brány, nebo nabídne jiné řešení.

Bezchybný v kvalifikac­i byl dosavadní provozovat­el – rakouská firma Kapsch. „Vyplnila a dodala požadované dokumenty správně. Subjekty ze zahraničí, které neznají zvyklosti v Česku, to měly o něco těžší, proto jsme je vyzývali k doplnění některých údajů. Musely si najmout například překladate­le, protože podklady musely dodat v češtině. Vyloučit je na základě bagatelníc­h záležitost­í by bylo naprosto nefér,“řekl LN ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Soutěž bez záruky

Do druhé části soutěže tak krom konsorcia vedeného Kapschem dostal slovenský SkyToll, maďarský National Toll Payment Services a německé sdružení pod vedením

Prostředni­ctvím mikrovlnný­ch mýtných bran se mýto vybírá na více než 1400 kilometrec­h dálnic a vybraných částech silnic první třídy od roku 2007.

Za 10 let se z mýtného získalo 77,5 miliardy korun, dosavadním provozovat­elem je firma Kapsch. Loni Kapsch na mýtu vybral 9,89 miliardy korun. společnost­i T-Systems. Vítěz tendru by měl být znám v průběhu příštího roku. Tedy v případě, že se nějakým způsobem nezadrhne. Nebo jej neshodí Úřad na ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS).

Ten už ve věci zahájil dvě správní řízení – stížnosti podal Nadační fond proti korupci a zároveň společnost Kapsch. Té mimo jiné vadilo, že údajně není jasné, zda všichni zájemci dostali shodné podklady. Firma se také obává, že se v rámci poskytován­í dokumentů uchazečům mohly dostat ven citlivé údaje. S tím ale Ťokův úřad nesouhlasí.

„Těší nás, že jsme se na rozdíl od ostatních uchazečů kvalifikov­a-

Nový tendr na mýtný systém vyhlásilo ministerst­vo dopravy 15. června, soutěž měla formu jednacího řízení s uveřejnění­m.

Výběrová komise chtěla původně vybírat z pěti nejvhodněj­ších uchazečů, s nimiž s nimiž povede podrobné rozhovory. Do druhé části soutěže ale nakonec postoupili jen čtyři zájemci. li bez jediné výhrady. Naprostá netranspar­entnost prvního kola bohužel zanechala otázky, co vše a v jakém rozsahu naši konkurenti více než dva měsíce ve svých nabídkách doplňovali a upřesňoval­i,“podotkl mluvčí společnost­i Kapsch David Šimoník. „Snad bude mít alespoň nezávislý ÚOHS možnost přezkoumat férovost kvalifikač­ního kola,“dodal.

Ze zákulisníc­h informací vyplývá, že obava z případného zrušení tendru ze strany antimonopo­lního úřadu je velmi živá. Znamenalo by to zřejmě prodloužen­í provizorní správy systému, který už funguje nyní. Kapsch měl totiž kontrakt jen do konce letošního

Od roku 2019 ministerst­vo dopravy počítá s rozšířením zpoplatněn­í sítě silnic první třídy o 900 kilometrů z nynějších zhruba 230 kilometrů. roku, ale stát – reprezento­vaný řadou ministrů dopravy – dosud nezvládl jeho nástupce vybrat. Proto firma získala bez soutěže provoz do doby, než systém převezme nový vítěz. Anebo bude sama pokračovat.

Zájemci o miliardy za české mýto zvládli fázi „vyplnění přihlášek“. Nyní nabídnou, jak a za kolik jsou schopni silniční poplatky vybírat. Mýtný tendr je však stále v ohrožení.

900 kilometrů navíc

„Po trhu běží informace, že se pan ředitel Feix (Karel Feix, český šéf Kapsche – pozn. red.) snaží, seč může, tendr na mýto shodit. Počítá s tím, že si stát opět nebude vědět rady a bude mu to muset znovu nějak prodloužit,“řekl včera Ťok LN.

Firma nicméně maření tendru odmítá a tvrdí, že jen využívá zákonných prostředků, aby ukázala na jeho chyby.

Kapsch prostředni­ctvímmikro­vlnných mýtných bran v Česku vybírá mýtné od roku 2007. Za deset let provozu přineslo mýto 77,5 miliardy korun, loni to bylo 9,89 miliardy. Náklady na provoz činí 1,5 miliardy ročně.

Rozsah zpoplatněn­ých komunikací se oproti dnešku rozšíří od roku 2020 o dalších 900 kilometrů silnic první třídy. I toto opatření bylo předmětem sporů mezi politiky, napadá jej i Kapsch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia