Lidové noviny

Na iPhone X se stojí fronty, rekordní ceně navzdory

-

PRAHA Americký Apple dnes na trh zavádí očekávaný iPhone X. O „desítku“je velký zájem a počet telefonů v obchodech bude malý, většina zákazníků si tak na svůj smartphone bude muset počkat. V omezeném množství se telefon v první vlně prodejů netradičně dostane i do Česka.

„Každý rok poptávka po iPhonechmn­ohonásobně převyšuje nabídku, letošní rok je ale naprosto extrémní. Z téměř deseti tisíc předobjedn­ávek bude Alza.cz schopna uspokojit pouze necelá dvě procenta zákazníků,“popsala mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Operátor O dnes vyřídí první předobjedn­ávky, další objednané kusy ale dorazí až v následujíc­ích týdnech. „Zájem o nový iPhone X je extrémní jak mezi individuál­ními zákazníky, tak mezi firmami,“řekla za O Lucie Pecháčková.

Vodafone i T-Mobile nabídnou telefon bez předobjedn­ávek na prodejnách, oba operátoři ale varují před velmi omezenou nabídkou.

Podle informací nákupního portálu Heureka je telefon v Česku možné objednat ve zhruba 20 e-shopech. „Doba dodání bude delší, než je běžné, většina prodejců ji uvádí zhruba do jednoho měsíce,“předpoklád­á Alexandra Čermáková z Heureky.

Zákazníky přitom od nákupů neodrazuje ani extrémní cena, která by byla před několika lety nepředstav­itelná. V USA iPhone X začí- ná na 999 dolarech (asi 22 tisíc korun), na český trh však dorazí po započtení DPH a dalších poplatků za necelých 30 tisíc korun, dražší model vyjde dokonce na 35 tisíc.

I když je většina „desítek“dávno rezervovan­á pro zákazníky, kteří si novinku předobjedn­ali, iPhone X bude na efekt v omezené míře možné dnes koupit i v kamenných prodejnách, což se týká především oficiálníc­h Apple Storů, před kterými se již tradičně v první den prodeje nového telefonu tvoří dlouhé fronty. jbs, kop

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia