Lidové noviny

Výročí vzniku Slavii zhořklo

- JAROSLAV BERÁNEK

V den 125. výročí založení klubu fotbalisté Slavie poprvé v letošním ročníku Evropské ligy prohráli. S Villarreal­em v Edenu padli 0:2. Nedařilo se ani Zlínu, který z Kodaně veze porážku 0:3. Z vítězství se naopak může radovat Plzeň – doma přehrála Lugano 4:1.

PRAHA Poraženým se tleskalo. Fotbalisté Slavie sice ve čtvrtém kole Evropské ligy prohráli s Villarreal­em 0:2, ale jejich vzepětí ve druhé půli publikum ocenilo.

„Po poločase jsme byli nebezpeční, měli jsme šance, byť soupeř z brejků hodně hrozil,“uznal trenér domácích Jaroslav Šilhavý.

Patnáct minut se hosté rozkoukáva­li. Drželi míč, kombinoval­i, ale spíš do šířky a v pomalém tempu. Jenže pak zrychlili a z první útočné akce šli do vedení.

Stačily tři rychlé přihrávky, překvapivá patička a žlutá vlna se navalila v přesile do pokutového území. Sorianův střílený centr ještě brankář Laštůvka vyrazil, ale pouze k Baccovi, který míč v pádu stačil nasměrovat pod břevno.

„Trochu jsme to soupeři usnadnili, byli jsme až moc nervózní. Byli jsme roztažení, nepodrželi jsme balon. Nakonec nám soupeř vstřelil gól a měl i další šance,“mrzelo Šilhavého.

Až s blížícím se koncem poločasu se slávisté osmělili.

Tak rychlý fotbal, jaký byl včera k vidění, se v Edenu letos ještě nehrál.

Trenér Šilhavý dobře reagoval na průběh utkání střídáním. Už o půli nasadil uzdravenéh­o Ngadeua a brzy sáhl ještě po Van Burenovi. Hra se zpřesnila a Slavia začínala mít navrch.

Ofenzivu řídil Stoch, který svými nápady úplně změnil průběh zápasu. Závěrečnýc­h pětadvacet minut čelil Villarreal velkému tlaku a jen nezdary slávistů v zakončení ho držely ve vedení.

Součkova dorážka po rohovém kopu mířila do branky, ale do střely se připletl spoluhráč Necid. Stochovu technickou střelu hosté vy-

Slavia Praha Villarreal

1. Villarreal 2. FC Astana 3. SLAVIA 4. M. Tel Aviv 4220 42 1 1 4 12 1 40 13 7:3 7:4 4:5 0:6 8 7 5 1

tlačili na roh a další dva Součkovy pokusy kryl gólman. Po Stochově pasu se pak prokličkov­al k bráně Van Buren, jenže nestačil vystřelit ani přihrát.

Místo vyrovnání tak nakonec přišel druhý gól Villarreal­u, který

si po brejkové akci dal do vlastní sítě slávista Deli.

„Prohráli jsme s vynikající­m týmem španělské ligy. Myslím si ale, že jsme si aspoň jeden gól dát zasloužili,“dodal Šilhavý.

Nešťastné utkání odehrál i Zlín,

který v Kodani padl 0:3. „Je to pro nás krutý výsledek, protože jsme hráli dobře, jen domácí byli mnohem produktivn­ější,“litoval obránce Miloš Kopečný. Jeho tým se udrží ve hře o postup, pokud poslední dva zápasy vyhraje.

Z vítězství se včera radovala jen Plzeň. Na domácím stadionu porazila Lugano 4:1 a napravila tak dojem z předchozíh­o měření sil (0:2).

S přispěním čtk

 ?? Carlos Bacca z Villarreal­u umisťuje míč do branky Slavie. Hráči španělskéh­o celku vedli od 15. minuty. FOTO ČTK ?? Gólový moment.
Carlos Bacca z Villarreal­u umisťuje míč do branky Slavie. Hráči španělskéh­o celku vedli od 15. minuty. FOTO ČTK Gólový moment.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia