Lidové noviny

Štěpánek se rozloučil s parťákem

- KAREL KNAP

PRAHA Snad nikdy tenista Radek Štěpánek nezapomene na vyčerpání, které ho zmáhalo, když jej Marek Všetíček v rakouském St. Antonu nechal vyšlápnout sjezdovku. „Sebral mi lyže a řekl: Čau, uvidíme se nahoře!“

Kondičnímu trenérovi Všetíčkovi zase nezmizí z paměti obraz obědvající­ho tenisty, který si při prvním setkání v Prostějově objednal frankfurts­kou polévku se třemi rohlíky a guláš s osmi knedlíky.

„Radek byl krásný mladý ucho. Tehdy jsme začali měnit jeho poloamatér­skou přípravu v profesioná­lní.“

Dali se dohromady v roce 2002. Strávili spolu šestnáct let. Včera v Praze dva sportovní parťáci a blízcí kamarádi oznámili, že jejich nevídaně trvanlivá spolupráce končí.

„Napovídala nám to srdce nás obou,“řekl Štěpánek, který se chystá k návratu na kurty po vážné operaci zad.

„Náš vztah byl jako manželství. Nějak jsme vycítili, že jsme dospěli k závěru,“pravil ctěný expert přes fyzičku Všetíček. Když o pra- covním rozchodu mluvili, oběma se třásl hlas. Složili si poklony, párkrát si do sebe vesele rýpli. Děkovali svým blízkým za podporu. Objali se a zapálili vítězné doutníky. Pózovali s dortem, který svorně označili za sladkou tečku.

Štěpánek se Všetíčkový­m přispěním posbíral pět titulů na ATP Tour ve dvouhře. V červenci 2006 se vyšvihl na 8. místo v žebříčku. V deblu triumfoval například na US Open a Australian Open.

Takřka nerozdělit­elní kumpáni ve čtvrtek oprašovali historky. Vybavovali si, kterak se po Štěpánkově finálovém vítězství v Rotterdamu zamkli v šatně a na- vzdory zákazu šéftrenéra Petra Kordy zapili vzácnou chvíli holandským pivem. „Na letišti v Amsterdamu jsme pak obsadili jeden salónek, koupili si doutníky a dostali výjimku, že si je smíme zapálit,“vyprávěl Všetíček.

Oba s nelíčeným dojetím mluvili o Štěpánkově tažení turnajem v australské­m Brisbane v lednu 2009. Třicátého prosince se Všetíčkovi a jeho paní Tereze narodil syn Sam, načež strýček Radek prohlásil, že u protinožců pro něj získá titul. „A za devět dní se slib stal skutečnost­í. Dodneška má Samík tu trofej v pokoji. Byla pro něj,“tvrdí Štěpánek.

Všetíček jej znovu chválil za pokroky, které zvládl od chvíle, kdy spolu v Prostějově seděli nad talířem frankfurts­ké polévky. „Když jsme pak Radkovi dělali motorické testy, prohrál se mnou ve všech ukazatelíc­h, což vlastně byla dobrá zpráva. Díky experiment­u, na němž pracovalo víc lidí, dokázal velké věci.“

Štěpánka cepovali taky Korda a další tenisový dráb Tomáš Krupa. Postavil si kolem sebe podpůrný tým, jaký si tehdy po ATP Tour vozil málokdo.

Štěpánek a Všetíček přiznali, že spolu zažili i perné chvilky. A nemysleli jen výlet do pětikilome­trové výšky při soustředěn­í v Mexiku. Přirozeně se občas pohádali.

Pojí je však spousta krásných zážitků. A co se týče samotného sportu, ten nejvýrazně­jší pochází z listopadu 2012, kdy Štěpánek zdolal v pátém utkání finále Davis Cupu španělskéh­o borce Nicolase Almagra. „Hned po něm, když byl ještě Ráďa na kurtu, za mnou přišli Jan Kodeš s Ivanem Lendlem a poblahopřá­li mi,“řekl Všetíček. „Svým způsobem mi potvrdili, že na tom úspěchu mám nějaký podíl. Viděl jsem, že naše práce měla smysl.“

 ?? Radek Štěpánek a Marek Všetíček. FOTO ČTK ?? Konec spolupráce.
Radek Štěpánek a Marek Všetíček. FOTO ČTK Konec spolupráce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia