Lidové noviny

Divokého útěk na Balkán

- IVO PEJČOCH

PRAHA Po nacistické okupaci a vzniku protektorá­tu opustilo české země množství mužů s cílem zapojit se do exilového odboje. Účastnili se bojových operací na západní i východní frontě a rovněž v oblasti Středního východu. Po francouzsk­é kapitulaci v červnu 1940 zůstalo na jejím území množství českoslove­nských vojáků, kteří nemohli uniknout do Velké Británie nebo se rozhodli po demobiliza­ci ve Francii zůstat, jiní skončili v zajateckýc­h táborech. Řada Čechoslová­ků ve Francii nesložila ruce a zapojila se aktivně do protinacis­tického odboje. Někteří z nich prožili velmi dramatické osudy a dokonce zaplatili odvahu životem. Jedním z nich byl mladý vysokoškol­ský student z Prahy Milorad Divoký. názium, kde složil maturitu a zahájil studium na Vysoké škole obchodní, vzhledem k okupaci však dokončil pouze dva semestry.

Po okupaci zbytku českých zemí odešel kapitán František Divoký společně se synem a dvěma kolegy od četnictva, závodčími Františkem Herodesem a Františkem Leskotou přešli potají nedaleko obce Morávka hranice do Polska, aby se přidali k vznikající­mu exilovému vojsku. Dne 25. srpna 1939 vstoupili v Malých Bronowicíc­h do Českoslove­nského legionu, táboru v Bronowicíc­h kapitán Divoký později i velel. Po německém útoku se Divokého skupině podařilo z Bronowic po dramatické cestě dosáhnout rumunského území, odkud je transporto­vali do Bejrútu a odtud do Francie.

Únik na východ

Mladého Milorada Divokého prezentova­li k českoslove­nské divizi v Agde 13. ledna 1940. Po kapitulaci patřil mladík k té části vojáků, jimž se nepodařilo dosáhnout záchrany v podobě evakuačníc­h lodí. Vydal se však na nepříliš obvyklou cestu na druhý konec Evropy. Zřejmě díky svým částečně jihoslovan­ským kořenům se vypravil do Jugoslávie, jíž se mu skutečně podařilo dosáhnout. Zapojil se tam do protiněmec­kého odboje, byl však po čase zatčen a Němci deportován do koncentrač­ního tábora Mauthausen. Zde roku 1943 v důsledku útrap zemřel.

Jeho otec ve Francii, a potom i Velké Británii velel českoslove­nskému polnímu četnictvu. Vrátil se do Českoslove­nska k policejní práci, po komunistic­kém převratu v únoru 1948 znovu odešel do Velké Británie, kde se účastnil exilového života a ve věku osmdesáti let skonal v Londýně.

 ?? Se zapojil do odboje v bývalé Jugoslávii. Byl dopaden Němci. FOTO VHÚ ?? Milorad Divoký (1918–1943)
Se zapojil do odboje v bývalé Jugoslávii. Byl dopaden Němci. FOTO VHÚ Milorad Divoký (1918–1943)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia