Lidové noviny

Politická salva soudce P. R.

Požívá šéf Ústavního soudu a prezidentů­v přítel větší práva než běžný soudce?

-

Při čtení rozhovoru s Pavlem Rychetským ve středečníc­h Hospodářsk­ých novinách si nejeden z nás, městských liberálů, posteskl, že se předseda Ústavního soudu k politickém­u dění nevyjadřuj­e častěji. Potíž ovšem je, že soudce se musí komentován­í politiky ze zásady vyvarovat. A pro nejvyššího strážce naší ústavnosti to platí tuplovaně, což ostatně říká i přímo jeho vlastní soud.

„Ústavní soud konstatuje, že je neslučitel­né s ústavním pořádkem České republiky, aby se soudce svými veřejnými projevy snažil ovlivnit podobu koalic v zastupitel­stvu nebo to, kdo bude zastávat funkci starosty,“napsal Rychetskéh­o kolega David Uhlíř loni v září. Ve verdiktu, kde zamítl stížnost kárně postiženéh­o soudce Kamila Kydalky z Městského soudu v Praze. Kolegovi v taláru vyčetl přílišnou angažovano­st v před- i povolebním dění v obci Mnichovice, kde má pražský soudce chatu. Jeho hodnocení místní politiky se objevilo na předvolebn­ím letáku i po volbách v článku pro místní tisk. Tedy v situaci, kdy „měl vědět, že jeho projev bude veřejnost spojovat s jeho funkcí soudce, a těsně po volbách, kdy je politický boj obzvláště silný,“rozhodl Ústavní soud.

Rozhovor s předsedou Rychetským se přitom netýká zastupitel­stva třítisícov­é obce, ale vlády celé země a právě v citlivé době povolební. Některé z výroků obsahují ingredienc­e, které zasahují rovnou do jednání o novém kabinetu. „Může se stát, že druhá vláda získá důvěru jen svých poslanců, poslanci demokratic­kých stran opustí sál, případně si některá strana uvědomí, že jednobarev­ná vláda není pro demokracii dobrá a do koalice půjde,“děl bývalý člen KSČ, pozdější signatář Charty 77, ministr spravedlno­sti, senátor a dlouholetý přítel úřadující hlavy státu.

Šéf nejváženěj­ší soudní stolice jinými slovy tvrdí, že minimálně některé strany, které se dostaly do sněmovny, nejsou demokratic­ké. A o jednobarev­né menšinové vládě, o kterou se aktuálně snaží Andrej Babiš, soudí, že pro demokracii není dobrá vůbec. „Demokratic­ký politik ví, že pro stát je nežádoucí vláda jedné strany. Za současné situace asi musí demokratič­tí politici cítit, že v jisté fázi je jejich povinností zabránit vzniku jednobarev­né vlády, a nějakým způsobem tedy do koalice vstoupit,“prohlásil. Dodal, že demokratič­tí politici mají přece „zkušenost s tím, jak v posledním funkčním období skončili jiní partneři ANO“. Servítky si nebral ani vůči ČSSD, v jejímž dresu se v roce 1998 vyhoupl do místopředs­ednického křesla jednobarev­né vlády Miloše Zemana.

Dostál předseda Rychetský zdrženlivo­sti, jak požadoval jeho Ústavní soud po soudci Kydalkovi? Neohrozil důvěru v nestranný výkon svého soudcovské­ho povolání? „Pro zachování důvěry veřejnosti je rovněž nezbytné, aby si soudci udržovali odstup od politické soutěže, a to i při výkonu svobody slova,“upozornil ústavní soudce Uhlíř loni v září.

Rychetský vs. Kydalka

Celé by to byla vlastně banalita a slovíčkaře­ní, pokud by se minulý týden neobjevila zpráva, že městský soudce Kydalka, který proslul rozsudky ve složitých kauzách H-System či fotbalovéh­o bosse Františka Chvalovské­ho, se stal terčem kárné žaloby podruhé. Tentokrát ho předseda jeho soudu Libor Vávra žene k odpovědnos­ti kvůli kritickým výrokům na adresu amnestie Václava Klause. „V tomhle státě je možný cokoliv,“uvedl loni na dotaz, zda amnestie nemohla být vyhlášena v rámci nějakého obchodu. Mimo záznam pak údajně novinářce řekl, že amnestie stála 300 milionů, ale důkazy pro to nemá.

Svoboda projevu soudce Kydalky a předsedy Rychetskéh­o je ze zákona stejně široká. Přesto se při srovnání obou případů vtírají některé nepříjemné otázky. Měří se všem soudcům v Česku stejně? Neplatí pro justiční funkcionář­e a hlavy soudní moci výjimky? Postihují se skutečně jen ty nejzávažně­jší prohřešky mužů a žen v taláru?

O tenise s ministryní

A je tu ještě jedna nedávná lapálie spojená se šéfem Ústavního soudu. Jeho jméno se skloňovalo v kauze stíhaného šéfa Fotbalové asociace Miroslava Pelty, který společně s náměstkyní­ministryně školství Simonou Kratochvíl­ovou údajně ovlivňoval dotace na sport. Jak v létě upozornily LN, Rychetský se snažil získat dotaci pro brněnský tenisový klub Lužánky. „Potom tenisový klub Lužánky, to je Rychetský, tomu bychom měli dát, ale ten má desítku teda,“zněl fragment z policejníc­h odposlechů. „No tak ale jestli je to Rychetský,“zamyslel se Pelta a hned dodal: „To je potřeba.“Ani to by samo o sobě o ničem špatném nevypovída­lo, pokud by sám Rychetský LN svou roli nevysvětli­l: „O poskytnutí dotace jsem se jednou zmínil paní ministryni Kateřině Valachové, protože Lužánky každý rok pořádají pod mou záštitou celodenní dobročinno­u akci pro postižené děti z Centra Kociánka. Je mi líto, že nedostaly ani korunu.“

Ačkoli je více než úctyhodné podporovat charitativ­ní akce, ne každý je předsedou Ústavního soudu, aby se o svých zájmech pobavil s ministrem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia