Lidové noviny

Dvojí loajalita

-

Pan Babiš samozřejmě problém je. Tím nemyslím jeho tahanice o čistý lustrák, třicet let po listopadu je to už dávno bezvýznamn­é. Ani kauza Čapího hnízda mne ze židle nezvedá. Zajisté, byl obviněn, obžalován však nikoliv, všechno bude trvat dlouho a s koncem nejistým. Vzpomeňme si jen na paní Jourovou, která byla už několik týdnů ve vězení a dnes je eurokomisa­řkou.

Pro mne je však pan Babiš nevhodný a přímo nebezpečný zejména pro funkci samovládné­ho premiéra (všechno k tomu směřuje). Jeho výroky o zjednoduše­ném politickém provozu zrušením Senátu, zmenšením sněmovny a omezení tamního „žvanění“jsou totiž potvrzením, že na rande s demokracií nikdy nechodil. V poslední době sice svůj obraz v tomto směru mohutně pulíruje, avšak hrnec něčím navřelý zůstává.

Putna

Středa Baldýnský

Na funkci premiéra má však nezpochybn­itelný nárok, ledaže bychom vyměnili voličský národ. Co s tím mohou dělat ostatní strany? Upadly do pasti dvojí loajality. Ke svým voličům (slib „s Babišem nikdy“) a ke státu, který vládu potřebuje. Některá z nich by měla porušit onen hloupý slib „s Babišem nikdy“. Protože nechat samovládu panu Babišovi je ta horší možnost. Nota bene samovládu s nadšenou podporou od prezidenta Zemana.

Už Shakespear­e napsal, že šílenství mocných nesmí chodit bez dozoru, a dozorovat vládu přímo z vlády je mnohokrát účinnější než dozor z bezvýznamn­é a nesvorné opozice. Místo toho ovšem pan Kalousek z TOP 09 vyzývá k totální blokaci sněmovny a ODS, největší z trpasličíc­h stran, dožaduje se prestižníh­o místa předsedy sněmovny, jako

Čtvrtek Rejžek by téhož dopřávala opozici, kdy ještě čurávala velkým volebním obloukem.

A co bývalá vládní ČSSD? Především ona by měla porušit onen slib „s Babišem nikdy“. Co si počne v opozici strana, která nového předsedu hledá málem inzerátem? S patnácti poslanci? Co tak zopakovat „Tusarův taneček“z počátku minulého století, který prolomil její tehdejší izolaci? Co tak třeba ministerst­vo zdravotnic­tví v Babišově vládě? Ale kde vzít moderního Tusara mezi zamřelými strejci?

Takže panu Babišovi volnou ruku. Naše budoucnost. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia