Lidové noviny

Strážníci jsou obviněni z bití a mučení bezdomovců

- JAN HORÁK

MLADÁ BOLESLAV / PRAHA Bezprecede­ntní případ přistál u Okresního soudu v Mladé Boleslavi. Tento čtvrtek před něj předstoupí dvojice mladoboles­lavských strážníků, kteří údajně několik let systematic­ky ubližovali bezdomovců­m. „Obžaloba byla podána pro trestné činy mučení a jiné nelidské a kruté zacházení, zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání,“informoval soudce Martin Moc.

Podle státního zástupce strážníci Jaroslav B. a Martin R. v letech 2013 až 2016 trápilimin­imálně pětici lidí bez střechy nad hlavou. Opakovaně je bili, vyhrožoval­i jim a ponižovali je. Mezi běžný postup údajně patřilo, že své oběti donutili svléknout se do naha nebo jim brali boty. Často je pak vozili za město nebo do okrajových částí Mladé Boleslavi, kde jim ubližovali.

Soudce Martin Moc podotkl, že zdejší justice se s podobným případem dosud nesetkala.

Podle informací serveru Lidovky.cz může být obětí více, nicméně další ze strachu při objasňován­í případu s orgány činnými v trestním řízení raději nespolupra­covali.

Chtěli vyvolat strach

„Policisté se jich snažili zbavit, aby město úplně opustili, aby se jimi nemuseli zabývat,“komentuje případ Tadeáš Hrabovský, vedoucí místní pobočky neziskové organizace Naděje, jež se soustředí mimo jiné právě na pomoc lidem bez přístřeší. Cílem strážníků mělo být vyvolání strachu ve zbytku bezdomovec­ké komunity, aby se stáhla z města. Naděje napadeným například poskytla nové oblečení, když jim to jejich strážníci sebrali.

Naděje se tehdy obrátila se stíž- ností na městskou policii. Od vedení strážníků však přišla odpověď, že je vše v pořádku. Až loni v únoru se do případu vložila kriminální policie, která začala kauzu rozkrývat.

Nadřízený strážníků už oba postavil mimo službu, ale zaměstnanc­i městské policie zůstali. Velitel městské policie Tomáš Kypta věří v jejich nevinu. „Myslím si, že neudělali nic protizákon­ného. Jsem o tom přesvědčen­ý,“sdělil serveru Lidovky.cz.

Zdrženlivý zůstává i primátor města Raduan Nwelati, pod nějž městská policie přímo spadá. Odstavení obou podezřelýc­h z přímého výkonu služby považuje za dostatečné opatření. „Dokud soud nerozhodne, že se skutečně provinili, musí na ně být dle zákona pohlíženo jako na nevinné,“řekl primátor. Strážníci mohou být odsouzeni až na deset let vězení.

Přimět komunitu lidí bez domova, aby opustila město, mělo být cílem dvojice mladoboles­lavských městských policistů. Tento týden stanou před soudem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia