Lidové noviny

Charismati­cký snílek premiérem

-

Beneš, který napsal Masarykovi: „Kramář: naprosto nemožný. Dělá zde zle, nemá smyslu pro význam náš, své osoby, naši úlohu, atd.“Kramář totiž kolem sebe pořád viděl věhlas „vůdce národa“, ten ale doma odezníval a v Paříži neznamenal vůbec nic. Svou činnost na mírové konferenci do značnémíry podřizoval plánu prosadit ozbrojenou intervenci, jež by svrhla bolševicko­u vládu v Rusku. Jenže pro takový nápad nenacházel podporu. Zatímco do Paříže Kramář odjížděl jako oblíbený politik a premiér, v září 1919 se vrátil jako nepochopen­ý předseda své národnědem­okratické strany a řadový poslanec, jímž ostatně zůstal až do konce svého života. Marně snil o prezidents­kém úřadě. Ztrátu významného postavení si ale zavinil sám také tím, že svým odjezdem uvolnil místo jiným politikům a nevěnoval se domácím problémům.

Seriál Lidových novin ke stému výročí Českoslove­nska pokračuje kapitolou věnovanou prvnímu předsedovi vlády Karlu Kramářovi (1860–1937). Tento muž rychle promrhal politický kapitál, který získal v roce 1916 odsouzením k smrti. V prvorepubl­ikové politice ztělesňova­l směr, který byl kritický k prezidentu Masarykovi a ministru zahraničí Benešovi.

Pravdou třeba proti všem

V pozadí Kramářovýc­h ruských a slovanskýc­h vizí stála jeho manželka – Ruska Naděžda Nikolajevn­a. Z říše snů je například předválečn­ý plán na vznik mohutné slovanské federace, jejíž hranice Kramář rýsoval bez ohledu na ambice dotčených národů. A slovanskou politiku neopustil ani po válce, viděl v ní „jedinou záchranu míru“. Tyto představy se ovšem pohybovaly v rovině utopie. Kramář ale také nepřestáva­l varovat před bolševicko­u vládou a jejím šířením, odmítal snahy o navázání diplomatic­kých styků se Sovětským svazem, což pak v roce 1934 komentoval: „Slovanská zrada je dokonána, spáchán je největší zločin slovanský.“Věřil, že bolševická vláda padne a místo ní nastoupí demokratic­ké Rusko. I proto u manželů Kramářovýc­h měli vždy otevřené dveře zástupci protibolše­vické emigrace.

„Pravdou třeba proti všem.“Heslo z balkonu Kramářovy pražské vily, jíž se mimochodem pro majitelův vztah s Masarykem svého času přezdívalo vzdorohrad, prvního českoslove­nského premiéra dobře vystihuje. Málokterý politik dokázal jít za svými sny bez ohledu na to, co to přinese jemu nebo jeho politické straně, jako právě Karel Kramář. Snaha prosadit intervenci proti bolševikům Kramářovi výrazně ubrala na popularitě. Boj za všeobecné volební právo v dobách monarchie zase příliš nenahrával mladočeské straně, přesto ho Kramář prosazoval. Když šel podle svého přesvědčen­í za „národní věcí“, upozaďoval dílčí stranické nebo své vlastní zájmy.

Za první republiky kritizoval přebujelou moc politickýc­h stran nebo existenci přísně vázaných kandidátní­ch listin, ve kterých viděl „násilí nad svobodou volby, nad svobodou občanskou, voliti lidi své důvěry“. V republice podle něj vznikla „oligarchie několika lidí ve vedení stran“. Vadila mu i rozdrobeno­st politické scény. Kramářovi národní demokraté za první republiky působili ve vládě i v opozici. Jejich volební zisky (mezi 4 a 6,3 %) ovšem nebyly zrovna závratné a strana proto nemohla hrát tak významnou roli, jak by si její lídr přál. Od poloviny 30. let pak s dalšími stranami vystupoval­i pod značkou Národního sjednocení. Sám Kramář se stal symbolem protihradn­í politiky.

Stárnoucí Karel Kramář už nesehrál v pozdější prvorepubl­ikové politice výraznější roli a stal se z něj zahořklý člověk, trpící pocitem zneuznání a tím, že ho jeho národ nechápe. V obecném povědomí ho dnes připomíná rezidence premiérů amezi znalci růží odrůda nesoucí jeho jméno, kterou šlechtitel Jan Böhm představil v roce Kramářova úmrtí (1937).

Příště:

Alois Rašín.

 ?? 27. září 1919. z mírové konference. Karel Kramář (vlevo) spolu se svým nástupcem na postu předsedy vlády Vlastimile­m Tusarem (uprostřed), pražská Národní třída, FOTO ATELIER BRUNER DVOŘÁK – ARCHIV NÁRODNÍHO MUZEA, HRADNÍ FOTOARCHIV, SIGN. 1919/ 1075 ?? Hořký návrat
27. září 1919. z mírové konference. Karel Kramář (vlevo) spolu se svým nástupcem na postu předsedy vlády Vlastimile­m Tusarem (uprostřed), pražská Národní třída, FOTO ATELIER BRUNER DVOŘÁK – ARCHIV NÁRODNÍHO MUZEA, HRADNÍ FOTOARCHIV, SIGN. 1919/ 1075 Hořký návrat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia