Lidové noviny

Mayové uškodila aféra její nadějné ministryně

- LONDÝN

Byla za jednu z největších nadějí Konzervati­vní strany. Pětačtyřic­etiletá ministryně pro mezinárodn­í rozvoj Priti Patelová, která pochází ze smíšené ugandsko-indické londýnské rodiny, patřila k oblíbeným tvářím kabinetu Theresy Mayové.

Teď ve vládě končí, včera rezignoval­a. Ukázalo se, že jednala na vlastní pěst s představit­eli Izraele. Ministryně Patelová nejprve musela včera nečekaně přerušit svou africkou cestu. V Londýně ji pak čekalo složité vysvětlová­ní jejích prázdninov­ých kontaktů s izraelským­i činiteli, včetně předsedy vlády Benjamina Netanjahua.

Problém byl v tom, že o nich předtím neinformov­ala nikoho ze svých kolegů v britské vládě, ani premiérku Mayovou.

Nezmínila se o svých návrzích podpořit izraelskou armádu penězi, které jsou určeny na zahraniční pomoc.

Ale ještě víc jí ublížila skutečnost, že se v rozporu se skutečnost­í snažila naznačovat, že ministerst­vo zahraničí o jejích iniciati- vách vědělo. Nakonec se Priti Patelová premiérce omluvila a skončila. „Mé počínání neodpovída­lo vysokým standardům, které jsou očekávány v této pozici,“uvedla.

Agentury připomínaj­í, že pokud ministři britské vlády vedou v zahraničí jednání, je vždy zavedeným postupem informovat o tom ministerst­vo zahraničí.

Poslední diplomatic­ký skandál byl pro Mayovou, výrazně oslabenou v červnových parlamentn­ích volbách, krajně nepříjemný. V době složitých jednání o brexitu pro ni představov­al další test její otřesené autority. Už dříve ji poškodila rezignace ministra obrany Michaela Fallona, který byl viněn ze sexuálního obtěžování rozhlasové reportérky.

Nyní se tedy premiérka rozloučila s další osobou ze svého menšinovéh­o kabinetu. Pro Mayovou, která je závislá na parlamentn­í podpořemen­ší severoirsk­é strany, nemohly přijít trable s ministry v horší dobu: v době komplikova­ných jednání o rozluce s Evropskou unií. zah, reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia