Lidové noviny

Piráti budou znovu hlasovat o Vondráčkov­i

-

PRAHA Personální šachy kolem obsazení klíčových pozic ve sněmovně stále nesměřují ke koncovce partie. Pozoruhodn­ý tah včera předvedli Piráti, kteří již dříve ANO přislíbili, že do čela dolní parlamentn­í komory pomohou prosadit jeho nominanta Radka Vondráčka. Teď je ale všechno jinak. Strana, která ve volbách skončila třetí, bude o jeho případné podpoře či nepodpoře znovu hlasovat. Jejím poslancům totiž vadí, že by se svou pomocí hnutí ANO dostali do skupiny, v níž je antimuslim­ská SPD Tomia Okamury a komunisté.

„Pokud tu existuje nějaký blok, kdy ANO má jistou podporu tak my jsme v povolební strategii řekli, že to nejsou naši partneři,“prohlásil včera předseda Pirátů Ivan Bartoš. Jeho strana tím ale rozezlila ANO, které s podporou sněmovních nováčků pro svého favorita již počítalo.

Kromě tahanic o obsazení pozice šéfa sněmovny jsou v běhu debaty o dalších postech. Jasno se zdá být o předsedovi školského výboru. Obsazení této pozice je prioritou ODS, která do funkce navrhla Václava Klausemlad­šího. Zástupci vítězného ANO občanským demokratům tento výbor přislíbili. tom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia