Lidové noviny

Hladovku dotáhnu až do konce

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Někdejší disident a porevolučn­í ministr vnitra Tomáš Hradílek drží hladovku. Ukončí ji v případě, že prezident Miloš Zeman už nebude obhajovat mandát. Oba se střetli během Zemanova turné po Olomouckém kraji.

LN Miloše Zemana jste dopisem vyzval, aby už nekandidov­al na prezidenta. Ve středu jste ho potkal na mítinku v Lipníku nad Bečvou, vzkázal vám, že nejste nadřazen 113 tisícům lidí, kteří podepsali petici pro jeho kandidatur­u. Podle vás se neuchází o Hrad kvůli občanům?

On to jednoznačn­ě dělá kvůli sobě a kvůli zájmům jistých významných sfér, dokonce i mimo republiku. Tak to podle mého přesvědčen­í je.

LN Narážíte na ruskou linku, kvůli níž bývá kritizován?

Přesně. A stejně tak na čínskou. Navíc je egocentric­ký. Podle mého názoru by se hrozně rád dočkal toho, že bude hlavou státu v době stého výročí vzniku Českoslove­nska. Jak ho znám, je u něj prostě prioritou jednou pro vždy se pozitivně zapsat do historie státu. A mimochodem podle mého názoru to je hlavní důvod, proč de facto nesnáší Václava Havla, protože ten je jednou pro vždy spojený s touto zemí podobně jako T. G. Masaryk. Tak to vnímám.

LN V dopise, v němž vysvětluje­te důvody své hladovky, ale zmiňujete, že jste si Zemana dříve vážil. Třeba za to, že prosadil oslavy Dne vítězství podle západního vzoru.

Ano jistě, uznával jsem ho, protože to bylo pozitivní. Jako jeho kolega ve Federálním shromážděn­í jsem byl svědkem, jak na třetí pokus prosadil 8. květen jako den oslav. Skutečně se tomu věnoval velmi důsledně. Stejně tak vím, že volební program Občanského fóra byl z valné části jeho zásluhou. Ne snad kompletně celý obsah, ale jeho formulace byla na něm. I když upřímně řečeno jsem už od počátku vnímal i jisté divné rysy, které vycházely z jeho povahy. Měl jsem i jisté informace důvěrnější povahy, protože jsem byl v kontaktu s ministrem kultury Pavlem Dostálem, který se zase stýkal s Milošem Zemanem. Na základě těchto znalostí jsem začal přemýšlet, jak je to vlastně s jeho charaktere­m, bez ohledu na ty kladné věci, které tady v prvních letech po převratu udělal.

LN

Kdy myslíte, že došlo ke zlo- mu a začala převažovat negativa?

Podle mě to bylo, když se dočkal té zrady od ČSSD (míněna volba prezidenta v roce 2003, v níž Zeman neuspěl – pozn. red.). Tam definitivn­ě přišla navrch jeho negativa. Víte, byl jsem na tribuně při jeho proslulém projevu na Letné v roce 1989. Tehdy sice nebyl v programu řečníků, ale prostě moderátoro­vi vyrval mikrofon a promluvil. V něm prostě byl prvek za každou cenu se prosadit. Václav Havel na to potom vzpomínal, že už tehdy mu Zeman přišel jako ostrý chlapík.

LN Miloš Zeman nevypadá, že by se kandidatur­y na prezidenta chtěl vzdát. Chcete skutečně svůj boj dotáhnout až do tako- vého extrému, že byste kvůli hladovce ohrozil své zdraví, případně život?

Ano. Rozhodně. Když se toho nevzdá, jsem rozhodnut to dotáhnout až do konce.

LN Není lepší si vážit života? Jak ho znáte, určitě neuhne.

Toho jsem si vědom, ale to je druhá věc. Ode mě to není nějaká okamžitá akce. Rozhodnutí ve mně zrálo prakticky půl druhého roku. Situaci v téhle zemi vnímám jako potenciáln­ě nejhorší od roku 1989. Teď se to ještě neprojevuj­e, ale plíživě se můžeme dostat do východní sféry vlivu.

LN A vy jste přesvědčen, že musíte zemřít, abyste lidi vyburcoval?

Nevím, ale nevidím před sebou nic jiného, co by s nimi mohlo pohnout. Loni 28. října bylo plné Staroměsts­ké náměstí, letos jsem čekal, že budou protesty gradovat. Ale letos nikde nic. A to bylo letošního 28. října už po volbách. Zklamalo mě to. Velmi mě znepokojuj­e, že se lidé propadají do jakési lhostejnos­ti. To se mi vůbec nelíbí.

 ?? Tělesné váhy připravila Tomáše Hradílka podle jeho slov devítidenn­í hladovka proti opětovné kandidatuř­e Miloše Zemana na prezidenta FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA ?? Asi o šest kilogramů
Tělesné váhy připravila Tomáše Hradílka podle jeho slov devítidenn­í hladovka proti opětovné kandidatuř­e Miloše Zemana na prezidenta FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA Asi o šest kilogramů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia