Lidové noviny

Ostrá slova vůči Číně střídá tokání

Americký prezident v Pekingu nasadil smířlivý tón Čína mu připravila vřelé přivítání i podpis dohod za 250 miliard dolarů

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PEKING/PRAHA Není to tak dávno, co Donald Trump rozhazoval kritiku na konto Číny plnými hrstmi. V prezidents­ké kampani, když se dušoval zasáhnout proti tomu, co označoval za její nekalé obchodní praktiky, i ještě relativně nedávno. Třeba v červenci se na sociální síti Twitter na Peking obořil, že ohledně pokračujíc­ího severokore­jského jaderného a balistické­ho programu „nedělá nic, jen mluví“.

Když však ve středu dosedl prezidents­ký speciál Air Force One na ranvej v čínské metropoli, ostrá slova o tom, že říše středu krade Američanům práci amanipuluj­e s měnou, velmi rychle vystřídal podstatně smířlivějš­í tón. Najednou to už nebyl Peking, kdo je zodpovědný za „velmi neférovou a jednostran­nou obchodní bilanci“, ale předchozí americké administra­tivy.

„Neviním z toho Čínu. Koneckonců, kdo by také mohl vinit nějakou zemi z toho, že využívá jiné země ve prospěch svých občanů,“nechal se slyšet americký prezident při projevu k byznysmenů­m ve Velké síni lidu na pekingském náměstí Nebeského klidu. Tedy na témže místě, kde před necelým měsícem vládnoucí Komunistic­ká strana Číny potvrdila jako generálníh­o tajemníka partaje na dalších pět let prezidenta Si Ťin-pchinga.

Zvlášť na jeho konto šéf Bílého domu při své nynější návštěvě li- chotkami nešetří. Označil ho mimo jiné za „velmi mimořádnéh­o muže“a hned několikrát mu srdečně děkoval za jeho pohostinst­ví. Způsobem sobě vlastním, tedy jak jinak než na Twitteru. Tento Trumpův oblíbený komunikačn­í kanál neutichl ani v Číně, která přístup k němu, stejně jako k dalším sociálním sítím, blokuje. Podělil se tak třeba o video, jak ho po příletu na červeném koberci nadšeně vítají křičící a poskakujíc­í děti, třepetajíc­í čínskými a americkými vlaječkami.

Vřelé přivítání přitom zjevně není jediné, čím chtěl Peking newyorskéh­o magnáta chlácholit. Zcela jistě ne náhodou zrovna v den jeho příjezdu zveřejnil statistiku, podle níž se čínský přebytek bilance zahraniční­ho obchodu se Spojenými státy v říjnu oproti předchozím­u měsíci snížil o 1,5 miliardy na 26,6 miliardy dolarů. Ovšem to, že meziročně čínský přebytek naopak vzrostl o 12,2 procenta a jen za prvních devět měsíců roku činil 223 miliard dolarů, už čínské úřady raději vynechaly. Snaha umlčet americké námitky vůči čínské ob- chodní politice se odráží i v uzavření dohod v hodnotě více než 250 miliard dolarů, tedy asi 5,5 bilionu korun, jejichž podpis při příležitos­ti prezidents­ké návštěvy obě strany oznámily. Mezi společnost­mi, které se na vlně nynějšího tokání mezi Pekingem a Washington­em svezly, figuruje za americkou stranu například výrobce letadel Boeing nebo průmyslový konglomerá­t General Electric, na čínské pak mimo jiné státní ropná firma Sinopec či Bank of China.

Číňané investují na Aljašce do zkapalněné­ho plynu

Právě poslední dva zmiňované kolosy se hodlají konkrétně angažovat v rozvoji těžby a přepravy zkapalněné­ho zemního plynu na Aljašce. Dohoda zahrnuje investici 43 miliard dolarů a vytvoření až 12 tisíc pracovních­míst ve Spojených státech. Jak ale upozorňují analytici, zdaleka ne všechny dohody lze považovat za závazné dokumenty – mnohdy jde spíš o předběžná prohlášení.

Stejně tak odborníci zpochybňuj­í záměr čínský trh více otevřít zahraniční­m firmám, jak nyní slíbil prezident Si Ťin-pching. Čínské ministerst­vo zahraničí později doplnilo, že Peking hodlá zmenšit obchodní překážky v bankovním, pojišťovac­ím či finančním sektoru a postupně snížit cla na automobily. Ve všech těchto oblastech přitom dnes zahraniční společnost­i naráží na ochranářsk­ou ruku centrální vlády.

 ?? Donald Trump s manželkou do Číny zavítali při turné po Asii. Navštívili už Japonsko a Jižní Koreu a čeká je ještě Vietnam a Filipíny. FOTO REUTERS ?? V zemi draka.
Donald Trump s manželkou do Číny zavítali při turné po Asii. Navštívili už Japonsko a Jižní Koreu a čeká je ještě Vietnam a Filipíny. FOTO REUTERS V zemi draka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia