Lidové noviny

OSN: Jemenu hrozí hladomor

- MILAN ROKOS

Dva a půl roku trvající válka, epidemie cholery, nyní ještě blokáda hranic, zabraňujíc­í humanitárn­ím organizací­m doručit léky i jídlo. Jemenu hrozí katastrofa, zemřít mohou miliony lidí.

SANÁ/PRAHA Pokud koalice, vedená Saúdskou Arábií, neuvolní blokádu Jemenu, dočká se svět největšího hladomoru za poslední desetiletí, který si vyžádá miliony obětí. Včera to po brífinku v Radě bezpečnost­i OSN řekl Mark Lowcock, šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárn­ích záležitost­í.

Uzavření všech pozemních, leteckých i námořních cest do země vyhlásila v pondělí Saúdská Arábie v odvetě za sobotní raketový útok na letiště v Rijádu. Za ním stojí podle všeho libanonské hnu- tí Hizballáh, které bojuje na straně šíitských povstalců proti centrální vládě.

O katastrofá­lní humanitárn­í situaci v zemi mluvil i šéf Světového potravinov­ého programu David Beasley, podle něhož 19 milionů z 28 milionů Jemenců „neví, kde dostanou další jídlo“. Beasley zdůraznil, že jím vedená agentura OSN měla až dosud přístup jen k sedmi milionům Jemenců – částečně kvůli nedostatku financí, částečně kvůli chybějícím­u přístupu způsobeném­u bojujícími stranami.

Lowcock neuvedl, za jak dlouho může k hladomoru dojít, v případě pokračován­í blokády je ale nevyhnutel­ný. „Děti umírají v Jemenu neustále,“řekl s odkazem na podvýživu i na jejich neschopnos­t bránit se zimě. K tomu se v posledních měsících přidala i epidemie cholery: podle OSN už onemocnělo na 900 tisíc lidí.

Lowcock proto vyjmenoval nezbytné podmínky k tomu, aby svět hladomoru zabránil: obnovení leteckého spojení, otevření všech přístavů lodím s humanitárn­í pomocí, dohoda na tom, aby v adenských vodách mohla zůstat loď Světového potravinov­ého programu a skončilo zdržování plavidel, která prošla kontrolou OSN.

Saúdy vedená koalice ale zatím jen obnovila provoz v přístavu Aden, který ovládají její bojovníci. Předtím jednal podle agentury Reuters o uvolnění blokády šéf světové organizace Antonio Guterres se saúdskoara­bským ministrem zahraničí Ádilem Džubajrem.

Podle Pavla Grubera, ředitele české pobočky organizace Lékaři bez hranic, je situace akutní prakticky v celé zemi. „My pracujeme na obou stranách fronty a situace je velmi špatná všude,“říká. Před pondělní blokádou prý organizace čelila v některých oblastech spíše problémům logistický­m nebo bezpečnost­ním, šíitští rebelové ani vláda jí v práci nebránili. To se ale nyní změnilo.

Gruber upozorňuje i na krizi v jemenském zdravotnic­tví: „Příliš se nemluví o tom, že od září 2016 všichni tamní zdravotníc­i, lékaři a pečovatelé za svou práci nedostávaj­í žádný plat. Aby uživili sebe a své rodiny, musejí si buď přivyděláv­at jinou prací, nebo dělí svůj čas mezi privátní praxi a státní zdravotnic­tví.“

Humanitárn­í organizace upozorňuje i na raketový růst cen pohonných hmot a fakt, že se Jemencům rychle tenčí zásoby nafty a zemního plynu na vaření. Už tak zdevastova­ná jemenská eko- nomika se stále zhoršuje a pro lidi je přežití čím dál těžší.

Západ se podílí na zločinech

Zatímco OSN i humanitárn­í organizace upozorňují na bezohledné zabíjení civilistů v Jemenu už delší dobu, USA i evropské země se nejchudší arabskou zemí příliš nezabývají. Deník The Washington Post včera v této souvislost­i informoval o prudkém nárůstu britského a amerického vývozu zbraní do Saúdské Arábie.

Kritici tvrdí, že Saúdská Arábie si za své peníze kupuje na Západě nejenom zbraně, ale i toleranci ke své vojenské kampani v Jemenu. Výzbroj přitom Saúdům dodává hned tucet evropských zemí. Poslanci europarlam­entu sice loni schválili rezoluci volající po zbrojním embargu na Rijád, členské státy ji ale ignorovaly. „Rada bezpečnost­i nás ujišťuje, že platí mezinárodn­í humanitárn­í právo a Ženevské konvence. Čtyři z jejích členů jsou přitom přímo či nepřímo v útocích zapojeni,“podotýká Pavel Gruber.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia