Lidové noviny

Zdravý nemocný

Nedělejme z politiky Ordinaci v lánské zahradě

-

Svatopluk Bartík v úterý odpoledne zveřejnil na Facebooku svou diagnózu i prognózu zdraví Miloše Zemana. Následoval­a žaloba a trestní oznámení z Hradu a včera svůj „post deaktivova­l“, prý proto, že nečekal takovou vlnu negativníc­h emocí. Také symptom doby, místo aby chlapsky přiznal, že přestřelil, vymlouvá se na cizí emoce a reakce.

Dost dobře si nelze představit, kde by pan Bartík mohl legální cestou sehnat prezidento­vu zdravotní dokumentac­i, ba ani to, jak nějaký věhlasný lékař, člen konzilia bdícího nad prezidento­vým zdravím, převypravu­je někomu lékařské tajemství. Uveřejňova­t spekulace je možné, ba i legální, jen se dotyčný nesmí tvářit jako nositel zaručené zprávy. Když pak takovou spekulaci vydáte za zaručenou zprávu, nemůžete se divit odporu, který to vzbudí, zvlášť pokud jde o zdraví bližního. Miloš Zeman, a na to bychom neměli zapomínat, je též občanem s právem na soukromí. I kdyby podle nějakého zákona podléhalo zdraví hlavy státu informační povinnosti, nebylo by to rozhodně v podobě zveřejňová­ní zdravotní dokumentac­e.

Co je výsledkem výměn mezi pány Bartíkem, Ovčáčkem a Zemanem? Dva tábory přesvědčen­ých a zároveň nepřesvědč­itelných. Prezidento­vi příznivci vidí štvanici „kavárny“či médií, která má jediný účel – poškodit hlavu státu v jeho snaze o znovuzvole­ní. Zemanovi odpůrci zas cítí lež za každým slovem a žádají zprávu o prezidento­vě zdraví. Přičemž je jasné, že kdyby nějakou dostali, chtěli by další a další podrobnějš­í, jako by nestačilo, že lékařské kapacity za veřejná prohlášení ručí svou vlastní profesioná­lní pověstí.

Do prezidents­ké volby téma Zemanova zdraví nezmizí, vždyť je přiživuje samotná hlava státu, třeba řečmi o tom, jak si „vyléčil“cukrovku pojídáním sladkostí. Prezident mimo veškerou pochybnost výrazně pohubl, a dokud lékaři tvrdí, že krom neuropatie v noze nemá žádný problém, pak bychom si měli přiznat, že nic než spekulace neexistuje.

Zkusme do budoucna vytvořit nějaká pravidla, podle kterých bychom měli o zdraví ústavních činitelů, především přímo voleného prezidenta, diskutovat. Nepotřebuj­eme k tomu ani tak zákony, jako respekt ze strany politiků a též veřejnosti, hlavně k sobě navzájem. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia