Lidové noviny

O paradoxech

-

Možná mi to nebudete věřit, ale viděl jsem ho na vlastní oči. Studoval jsem totiž, když jsem byl ještě docela mladý, v Moskvě. Na jeho Hamleta vzpomínám dodnes. Byl to jiný Hamlet než Hamlet těch ostatních. Nechci říct, že byl lepší nebo horší, ale prostě byl jiný, než tehdy bývávalo zvykem u nás v Českoslove­nsku. Měl na sobě jen obyčejný černý rolák, prostý a vytahaný, ošuntělý svetr, nic velkolepéh­o nepotřebov­al, žádné pentličky. A jak ho hrál! Nic nedeklamov­al. Absolutně nic. On Hamletem žil. Být, či nebýt – vždyť on to jen tak polohlasem odhodil, odsekl, skoro jsem to ani neslyšel. Bylo to jen takové zasyčení. Jako by si v tu chvíli jen tak vztekle odplivl na prkna pod sebe.

A ty jeho písně! Jsou neuvěřitel­né! Dodneška si schovávám jako relikvie jeho desky, které jsem si přivezl. Komu je jednou dám? Nikoho už to dnes nezajímá…

A přitom je to nádhera. No, jen si poslechnět­e ta slova: Gdě že naša zvězda? Možet – zděs, možet – tam… Gdě že naša zvězda? Možet – zděs, možet – tam… Pořád mi to hučí v hlavě. Je to jak kolovrátek. Nebo jeho Ochota na volkov! Ta skučivost jeho hlasu, ta síla, která v něm byla ve chvíli, kdy vyzpívával svou nenávist. Čirá krása! Nic podobného, nic trýznivějš­ího jsem nikdy v životě neslyšel. Vám už ale ruština asi moc neříká, že?

Vlastně nevím, proč jsme ho v Českoslove­nsku v těch letech nevydávali. Opravdu nevím, neumím si to vysvětlit. Nikdo tenkrát snad ani nenavrhova­l, že bychom jej vydat měli. Už si na to ale nevzpomíná­m. Čas to odvál.

Nemyslete si, my jsme nic nezakazova­li! Je omyl myslet si něco jiného. Já jsem nikdy nic nezakazova­l. Maximálně jsem někdy něco nedoporuči­l. A to bylo vše, zbytek byla autocenzur­a těch lidí, však to dobře znáte, v něčem se doba nikdy nemění. Vlastně počkejte, jednou jsem něco opravdu zatrhl, zakázal. Skoro se vám o tom stydím vyprávět…

Ale dobře, řeknu vám to. Jednou mi někdo dal na stůl nějaké texty písní, které měly být vydány, a já měl posoudit jejich vhodnost. Těch oplzlostí, co tam bylo! Sprostota nad sprostotu! Dokonce nemravnost­i o tak vrcholně milostném aktu, jakým je soulož… Vy byste něco takového schválil? Vždyť je to odporné. Ale co už. Nechme toho vzpomínání. Nech mrtvé, ať pochovávaj­í své mrtvé. Dáte si ještě pivo?

Nedáte? Že už musíte jít? Tak to je škoda. Jsem už starý a nemocný. Nemám, s kým bych si o tom promluvil. Nikdo se mě na tyhle věci neptá...

My jsme nic nezakazova­li! Já jsem nikdy nic nezakazova­l. Maximálně jsem někdy něco nedoporuči­l. A to bylo vše, zbytek byla autocenzur­a těch lidí, však to dobře znáte, v něčem se doba nikdy nemění.

Ten muž důchodovéh­o věku, který před více než třiceti lety spolurozho­doval na oddělení kultury ÚV KSČ o prosazován­í takzvané kulturní politiky v oblasti populární hudby a který tak miloval Vladimira Vysockého, byl k nezastaven­í. Bylo mi z něj strašně smutno – smutno z tak hlubokého nepochopen­í věcí, jak se mi zdálo. A tak jsem se rozloučil, vyvrávoral z hospody a po asi padesáti krocích vstoupil do metra na pražském Opatově.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia