Lidové noviny

Uber chce dát taxíkům křídla

-

LISABON/PRAHA Uberu již nestačí automobily a chystá se svou přepravní službu dostat do vzduchu. Létající taxíky plánuje začít testovat v Los Angeles v roce 2020. Pro projekt nazývaný Elevate vyvíjí letoun a zahájil spolupráci s vesmírnou agenturou NASA.

Vize americké firmy o létajícím taxi působí jako scéna ze sci-fi filmu. Žena jde ulicí rušného města. V aplikaci na mobilu si objedná taxi a místo k silnici zamíří na střechu výškové budovy. Tam nastoupí do objednanéh­o letounu a odletí z ucpaného centra domů. Alespoň tak fungování ukazuje oficiální video Uberu.

Firma tuto vizi představil­a na lisabonské konferenci Web Summit. Produktový ředitel Jeff Holden oznámil, že letecké taxíky by se mohly do placeného provozu dostat tři roky po plánovaném spuštění testů. Konkrétní ceny zatím nezveřejni­l.

Uber si Los Angeles zvolil kvůli častým dopravním zácpám, které komplikují dopravu z centra. Testy se však mají odehrávat také v Dallasu či Dubaji.

Pro službu chce Uber vyvinout

vlastní stroje poháněné elektrický­mi vrtulovými motory.

Díky náklopným rotorům mají být schopné svislého startu i přímého letu. Stroj by měl pojmout až čtyři pasažéry a cestovat rychlostí až kolem 320 kilometrů za hodinu.

Uber také najal Marka Moora, který pracoval 32 let pro NASA, kde se podílel se na vývoji elektrické­ho leteckého motoru. Právě ten Uber považuje v úspěchu svého programu za klíčový. Na vývoji létajícího taxíku se navíc budou podílet výrobce letadel Embraer či společnost Bell Helicopter.

S NASA začal Uber spolupraco­vat i na vývoji dispečinku pro létající taxíky. Americká agentura je sice známá hlavně díky letům do vesmíru, nyní však pracuje na systému řízení letového provozu v nízkých výškách. Ten by měl zajistit bezpečný provoz autonomníc­h letounů nad hustě obydlenými oblastmi i poblíž letišť.

Uber už o projektu jedná s regulátory, aby zajistil hladký nástup služby. S firmou Sandstone Properties také uzavřel smlouvu, na základě níž vybuduje na jednom z domů přistávací plochu. kop Celý text čtěte na www.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia