Lidové noviny

Občan chytrého města si potrpí na soukromí

- DOMINIKA HROMKOVÁ BRNO

Lidé žijící vmoderním městě budou chtít trávit čas čím dál efektivněj­i, budou žádat co největší anonymitu a bezpečné technologi­e. Shodli se na tom odborníci a zástupci Brna na konferenci, kterou v hotelu Courtyard by Marriott uspořádala mediální skupina MAFRA. Jejím tématem bylo Smart City neboli chytré město. budou chtít využívat služeb, což otevře příležitos­t novému byznysu, a v neposlední řadě budou vlastnit jen věci, které potřebují. „Příkladem může být carsharing, který už dnes funguje,“odkázal Verner k systému sdílení aut.

Odborníci se shodli, že Brno má k vytvoření Smart City dobře nakročeno. Zmínili systém elektronic­kého odbavování cestujícíc­h, díky němuž si mohou Brňané zakoupit předplatní jízdenku na městskou hromadnou dopravu, takzvanou šalinkartu, přes internet a jejím nosičem je bankovní karta. „Jde o první reálné velké řešení Smart City v Česku,“vyzdvihl vedoucí tarifního oddělení Dopravního podniku města Brna Vít Prýgl. Ve stejném e-shopu navíc Brňané zaplatí odpad a v budoucnu i třeba parkování.

Společnost Brněnské komunikace zase zvítězila v prvním ročníku soutěže Chytrá města pro budoucnost 2017. Ocenění dostala za aplikaci Brňáci pro Brno. Jejím prostředni­ctvím může kdokoliv posílat podněty, co zlepšit nebo opravit na městských silnicích druhých a třetích tříd.

Brněnští radní navíc letos v květnu schválili podporu carsharing­u – provozovat­elé zaplatí za parkovné pro auto pouze 100 korun ročně. Teď odbor dopravy pracuje na způsobu, jak podpořit systém sdílení jízdních kol. „Aut už je ve městě skutečně hodně. Musíme v dopravě nabídnout alternativ­y, díky nimž se budeme moci zamyslet, jestli je skutečně nutné do auta sedat,“podotkl brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia