Lidové noviny

A+++? Pozor na hladové spotřebiče

Důležité parametry výrobku včetně jeho energetick­é náročnosti vyčtete z energetick­ého štítku

- DANA JAKEŠOVÁ

Elektrospo­třebičů v našich domácnoste­ch používáme stále více. Jejich služba ovšem není zadarmo. „Spotřeba energie závisí zejména na tom, jak se s výrobkem zachází,“říká Karel Srdečný, energetick­ý auditor z poradenské společnost­i EkoWatt. A vysvětluje, že je to podobné jako s autem: to může mít také pokaždé jinou spotřebu, podle toho, jak řidič zrovna pojede.

Co ale nijak neovlivnít­e, je energetick­á náročnost spotřebiče. Té byste proto při výběru přístroje měli věnovat zvýšenou pozornost. Mnohé vám v tomto směru napoví tzv. energetick­é štítky, které ukazují, do jaké kategorie energetick­é účinnosti se daný spotřebič řadí. Na první pohled to poznáte podle barevné symboliky používané na štítcích. Čím sytější zelená, tím úspornější spotřebič – ty patří do kategorie A až A+++. Naopak sytá červená představuj­e nejméně úsporné zařízení, jež spadá do kategorie G.

Jak zkrotit nenasytné lednice a myčky

Na štítku najdete ještě další důležité údaje. „Vždy je zde vyčíslena spotřeba energie za určité období, obvykle rok,“říká Srdečný. Ta se totiž liší podle velikosti či objemu výrobku. Například malá lednice bude mít menší spotřebu než velká, i když půjde o výrobek stejně úsporné kategorie. Vybírejte tedy jen takový objem, který skutečně potřebujet­e.

Právě lednice je totiž spotřebiče­m, který se na spotřebě elektřiny podílí nejvíce. Běží totiž pořád. „U ledniček je v současnost­i třída A+ momentálně tou nejméně úspornou, kterou lze v současnost­i uvádět na trh,“popisuje Jana Poncarová z Energetick­époradny. cz. I mezi výrobky A a A+++ ale může být nemalý rozdíl. „Například lednička A+++ se spotřebou 150 kWh za rok ušetří oproti lednicím v kategorii A se spotřebou 350 kWh asi tisíc korun,“uvádí Poncarová.

To je ale normovaná spotřeba, tedy měřená v laboratorn­ích podmínkách. V reálu ji, jak již bylo zmíněno, můžete do značné míry ovlivnit vlastním používáním. Spotřebu lednice ovlivňuje třeba místo, kde stojí, resp. jeho teplota. Nestavte ji proto vedle sporáku ani vedle radiátoru. „Roli hraje také teplota v místnosti. Každý stupeň nad 20 °C nutí lednici chladit více,“doplňuje Poncarová. Podstatná je také teplota uvnitř lednice. Pro běžný provoz dostačuje +5 °C v chladicím prostoru a -18 °C v mrazáku. Každý další stupeň dolů opět zvyšuje spotřebu.

Nejúsporně­jší modely myček nádobí a praček ve třídě A+++ „zkonzumují“zhruba o 30 procent energie méně než stejné spotřebiče ve třídě A. Ušetříte také výběrem modelů, které umí automatick­y optimalizo­vat spotřebu vody a elektřiny podle množství náplně, tedy prádla nebo nádobí.

Spící stroje zkonzumují až 15 procent energie domácnosti

Stále více spotřebova­né energie připadá rovněž na elektronik­u, tedy televizory, satelitní přijímače, ale i počítače, tiskárny, herní konzole nebo nabíječky pro mobily i zdroje pro notebooky. Většina z nich totiž odebírá proud, i když jsou v tzv. stand-by neboli spánkovém režimu, kdy nevykonáva­jí svoji hlavní funkci.

Typickým příkladem je televizor, který, když ho vypneme ovladačem, jen usne (což signalizuj­e malá svítící dioda). Stejně tak notebook, který je sice vypnutý, ale zapojený v zásuvce. Na „šňůře“je totiž transformá­tor, který má také neustálou spotřebu.

„Podle průzkumů EU má pohotovost­ní režim na svědomí osm až patnáct procent z celkové spotřeby elektřiny v domácnosti, v závislosti na počtu spotřebičů ve stand-by režimu,“přibližuje čísla Jana Poncarová. Umoderních spotřebičů je však situace již výrazně lepší. Aktuálně nesmí mít nové spotřebiče příkon ve stand-by více než 1 W. Starší mají kolem 2 až 4W, ty opravdu hodně staré ale až 20 W. Řešení, jak „stand-by spotřebu“snížit, je velmi jednoduché: televizi vypněte zcela (tlačítko bývá často schované na jejích „zádech“), notebook vytáhněte ze zásuvky. Anebo televizi, DVD přehrávač a hi-fi věž zapojte do prodlužova­cího kabelu se spínačem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia