Lidové noviny

Slováci znovu sázejí na kanadského kouče

- JAROSLAV TOMAS

PRAHA Hokejové Slovensko zahajuje proces restruktur­alizace národního týmu, který má vést k úspěchu na domácím šampionátu v roce 2019. Přispět k němu má zásadní měrou kanadský kouč

A naši východní sousedé doufají, že to není krok vedle jako před lety s Glenem Hanlonem.

Fanoušci dodnes neradi vzpomínají na období, kdy tento Kanaďan působil na slovenské střídačce. Za všechno hovoří výsledky: k týmu nastoupil po olympiádě 2010 ve Vancouveru, kde Slováci přišli o bronzové medaile až v po-

Craig Ramsay.

slední třetině duelu s Finskem. Hanlon o pár měsíců později na mistrovstv­í světa dovedl tým k předposled­nímu místu v osmifinálo­vé skupině. O rok později ten samý výsledek zopakoval na domácím šampionátu v Bratislavě, ač měl k dispozici většinu hvězd, a musel se poroučet.

Jen pro dokreslení celé situace: na Hanlonovo místo nastoupil Vladimír Vůjtek a následujíc­í rok dovedl Slovensko k senzačnímu stříbru.

Proč by tedy měla kanadská esence zapůsobit tentokrát?

Důvodů je víc, ten hlavní však tkví v tom, že jsou Slováci v úplně jiné situaci než před sedmi lety. Tamní hokej se topí v těžké krizi. Národní tým byl na posledním šampionátu všem pro smích a málem sestoupil z elitní skupiny.

Úspěšná generace je už nenávratně pryč, jejich adekvátní nástupci neexistují. A popravdě: osobnosti chybí i mezi trenéry, proto generální manažer národní týmu Miroslav Šatan sáhl znovu do Kanady.

Craig Ramsay má nyní dva roky na to, aby vybudoval konkurence­schopný tým, kterému vštípí kanadskou filozofii. „Chci aplikovat koncept, který by měl být velice efektivní. V tuhle chvíli je však pro mě nejdůležit­ější, že tu hráči chtějí být. Že chtějí být sou- částí něčeho nového,“vykládal šestašedes­átiletý kouč před svou premiérou na Německém poháru.

Slováky teď čeká testovací období. Šanci dostane spousta mladých talentovan­ých hráčů. Nikdo neočekává zázraky ze dne na den. „Budeme se učit nový herní systém, budeme zjišťovat, kdo dokáže obstát na mezinárodn­í scéně. Budeme sbírat zkušenosti,“vypráví Šatan.

Ramsay chce zakládat hru na přímočaros­ti, jednoducho­sti, zodpovědno­sti a pohybu. Zároveň si však dobře uvědomuje, že chvíli potrvá, než si všechno sedne. „Ale mám okolo sebe skvělé lidi, kteří mi pomáhají,“pochvaluje si.

I to je součástí slovenskéh­o plá- nu: vedle Ramsaye mají vyrůstat jeho nástupci. Na turnaji v Německu mu budou dělat asistenty Vladimír Országh s Michalem Handzušem, na prosincové­m turnaji k nim přibyde Ľubomír Višňovský nebo Ján Lašák.

První prověrkou bude dnešní souboj s Američany. Už při něm se ukáže, jestli mladí Slováci dokážou v pěti útočit a v pěti bránit. Zkrátka jestli jsou schopni udržet tempo s bruslivým soupeřem.

Ramsay k tomu říká: „Budu nervózní, i když toho mám hodně za sebou. Beru to vážně. Chci, aby hráči odvedli co nejlepší práci, a mým úkolem bude přesvědčit je, že náš systém může fungovat.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia