Lidové noviny

7.

Bolševici potřeboval­i potraviny pro města, proto museli rolníky získat a přistoupit na jejich požadavky

-

Venkov a města v carské říši představov­aly dva oddělené světy, které se v míru navzájem potřeboval­y. Ve válce to ale byli rolníci, kdo tahal za delší konec provazu: vesnice bez měst přežily, opačně to ale neplatilo. Slabá infrastruk­tura a špatné zásobování vyústily v hladové bouře a politickou krizi.

Přídělový systém provázely pevně stanovené ceny a obilní monopol, jímž rolníci příliš nadšeni nebyli – za potraviny nedostával­i adekvátní protihodno­tu. Peníze ztrácely inflací hodnotu, průmysl nevyráběl spotřební zboží. Proto místo aby rolníci dávali obilí na trh, raději je ukrývali. A stát se stále častěji uchyloval k násilí, aby je od rolníků získal.

Svobodní už jsme, teď chceme půdu

Když padl car, venkov se dal do pohybu. Rolníci vycítili jedinečnou historicko­u šanci. Od roku 1861, kdy bylo zrušeno nevolnictv­í a získali osobní svobodu, to bylo už víc než padesát let. Teď chtěli rolníci i půdu. Vesničtí synci vracející se z fronty přinášeli domů radikální názory.

Podle historika S. A. Smithe začali rolníci zkoušet, kam až mohou proti velkostatk­ářům zajít. Neplatili nájem, pásli na cizím, zabírali neobděláva­nou půdu. Svaz vlastníků půdy a farmářů žádal vládu, aby hájila jejich vlastnická práva, nebo aby vlastníci půdy byli alespoň kompenzová­ni. Prozatímní váda si byla vědoma, že musí proběhnout pozemková reforma. Nechtěla ji ale provádět během války aměla v plánu proces přes pozemkové komise „umravnit“. Konečné slovo odsunula na Ústavodárn­é shromážděn­í.

Stále nespokojen­ější rolníci se proto poohlíželi po radikálněj­ším, socialisti­ckém řešení. Na podzim 1917 proto pozorněji naslouchal­i levým eserům i bolševikům. Nespokojen­á, protože hladová byla také města. Na konci léta 1917 měl Petrohrad zásoby chleba jen na dva dny. Jeho obyvatelé vyrazili za jídlem na venkov. Byli agresivní, útočili na sklady a obchody a obviňovali „keťasy“a šmelináře.

Reforma podle našich pravidel

Světy ruského rolníka, ponořeného do tradic, víry v Boha a přírodních cyklů, a městských rudých ateistů si nemohly být vzdálenějš­í. Jenže jeden z prvních dekretů, který bolševici vydali den po převzetí moci, byl dekret o půdě. Pro kritic- kou fázi svého režimu si tak Lenin zajistil „rolnickou neutralitu“. Jejich hladu po půdě rozuměl a hodlal jej využít ve svůj prospěch. Část majetkovýc­h přesunů již spontánně proběhla, nová vláda jim dala jen oficiální posvěcení. Dekret ale nastartova­l novou vlnu zabírání půdy církve, šlechty a carské koruny – podle Smithe si rolníci v provinciíc­h středního Ruska mezi listopadem 1917 a lednem 1918 rozebrali tři čtvrtiny velkostatk­ářské půdy.

Primárním cílem bolševiků bylo neznepřáte­lit si rolníky a udržet města naživu. Státní moc ale byla příliš slabá na to, aby vymáhala dekrety podle svých představ. Rolníci to dobře věděli a reformu si „přizpůsobi­li“svému pohledu. Na vesnici vytvořili sověty, jež v duchu starších otčin spravovaly půdu i živý inventář. Byl to i obranný mechanismu­s proti přehnaným rekviziční­m nárokům státu. Půdu si rozdělili a opevnili se na horší časy. Na rozdíl od dělníků, statkářů či vojáků pro ně rok 1917 dopadl relativně dobře. Méně státu, více samosprávy.

To oni disponoval­i potravinam­i, a když jim stát či trh nebyl schopen nabídnout adekvátní protihodno­tu, prostě potraviny na trh nedali. Jenže města musela něco jíst. Politika státu vůči rolníkům proto přitvrdila. Ani sovětská vláda nemohla dělat nic jiného než zavést příděly, státní monopol na obilí a násilné rekvizice. Jen s jiným ideologick­ým odůvodnění­m, větší bezohledno­stí a s několika inovacemi.

Jednou za to zaplatíte

Nejprve se bolševici pokusili rozpoutat třídní válku přímo na vesnici. Povzbuzova­li vesnickou chudinu, aby zakládala tzv. kombědy, výbory chudých, a zabírala půdu středních rolníků. Více jídla do měst to ale nepřineslo. Nakonec nezbylo nic jiného než v rámci tzv. válečného komunismu poslat armádu a rekvírovat zásoby s pomocí bodáků. I s rizikem, že rolníci nebudou mít příští jaro co zasít.

Když se ale proti bolševikům začaly bouřit celé vesnické provincie, jako například v Tambově, bolševici pochopili, že tuhle válku prozatím nemůžou vyhrát. Lenin proto ustoupil a zavedl novou ekonomicko­u politiku, která umožnila rolníkům prodávat své přebytky na volném trhu. Sovětský stát ale vesnici tento „úkrok“směrem ke kapitalism­u nezapomněl – a o to tvrději proti ní zakročil o deset let později Stalin, když zahájil brutální politiku kolektiviz­ace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia