Lidové noviny

Masaryk, Rusko a Evropa

-

Mezi přední evropské znalce ruské společnost­i, literatury a náboženstv­í patřil na přelomu 19. a 20. století také T. G. Masaryk. Intenzivně četl ruskou nábožensko­u, politickou i krásnou literaturu a inicioval překlady ruských děl. Rusko několikrát navštívil a cílem jeho cest bylo především poznat náboženský život a více proniknout do ruského pravoslaví, k němuž se jinak stavěl velmi kriticky. Udržoval kontakty s významnými ruskými intelektuá­ly a spisovatel­i, například L. N. Tolstým, jehož také osobně navštívil a s nímž debatoval o filozofii a náboženstv­í.

Tyto své zkušenosti pak zhodnotil v rozsáhlém díle Rusko a Evropa, které začalo vycházet v německém jazyce v roce 1913 a učinilo z něj uznávaného odborníka na Rusko v Evropě i ve světě. V předmluvě k tomuto dílu Masaryk uvádí: „Ruskem jsem se zabýval od mládí.“Chce v něm podle svých slov „postihnout nitro Ruska z jeho literatury“.

Pouhý „maturitní examinátor dějin“

Masaryk začíná základními problémy ruské filozofie dějin a náboženstv­í od Svaté Rusi přes Petra Velikého až poMikuláše II. Pak se soustřeďuj­e na ruskou filozofii dějin, zabývá se P. J. Čadajevem, V. G. Bělinským či Alexandrem byl pro Masaryka spisovatel Lev Nikolajevi­č Tolstoj Gercenem, M. A. Bakuninem a Nikolajem Černyševsk­ým. Masaryk sleduje také vliv západní filozofie na ruský idealismus, socialismu­s a marxismus. Klíč k ruskému intelektuá­lnímu světu se pak snaží nalézt právě v krásné literatuře především prostředni­ctvím F. M. Dostojevsk­ého, ale také L. N. Tolstého.

Kniha vyvolala ve své době velký zá-

jem intelektuá­lní veřejnosti. Jak upozorňují historici Martin Beisswenge­r a Petr Roubal, ostrou kritiku napsal v roce 1914 i Lev Trockij, podle něhož se Masaryk samozvaně ujal role „maturitníh­o examinátor­a ruských dějin“, a než aby vysvětlova­l historii, jen filozofick­y a mravně hodnotil jednotlivé osobnosti ruských intelektuá­lních dějin.

 ??  ?? Důležitou postavou ruského světa
Důležitou postavou ruského světa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia