Lidové noviny

Zeman dostane doktorát. Na Uralu

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Prezident Miloš Zeman na rozdíl od svých předchůdců čestný doktorát nikdy nezískal. Vyjde to až v Rusku.

PRAHA Miloš Zeman posbíral za svůj život čestných titulů hned několik. Je mimo jiné čestným občanem Cerhenic, z vděku ho mezi sebe přijal Sbor dobrovolný­ch hasičů v Lánech a samozřejmě stále zůstává čestným předsedou „prezidents­ké“Strany práv občanů.

Jeden titul mu ale na rozdíl od svých předchůdců ve sbírce dosud chybí – čestný doktorát. Manko by měl dohnat za dva týdny. Institucí, která udělí Zemanovi titul s právem užívat zkratku dr. h. c. za jménem, ale nebude žádná česká vysoká škola ani některá ze škol v sousedních zemích, ale ve světě prakticky neznámá Uralská federální univerzita (Urfu) v Jekatěrinb­urgu.

Podle ruského listu Naša Gazeta by Zemanovi čestný doktorát měl 24. listopadu předat rektor Urfu Viktor Kokšarov, bývalý šéf vlády Sverdlovsk­é oblasti. „Obvykle je ceremoniál spojený s nějakou přednáškou laureáta. Zatím nemáme potvrzeno, že by na univerzitě měl nějaké veřejné vystoupení i Zeman,“řekl LN zdroj z prostředí české diplomacie.

Za čestným doktorátem pro Zemana stojí podle informací LN Jevgenij Kujvašev, gubernátor Sverdlovsk­é oblasti, který je členem strany Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina. S českým prezidente­m se osobně zná – Zeman ho dokonce v květnu 2015 osobně přijal na Hradě. Čes- ko v minulosti navštívil ostatně i nynější rektor Kokšarov, který má obchodní kontakty v okruhu Zemanových spolupraco­vníků.

Doktorát z Uralské federální univerzity je pro Zemana důležitý nejen proto, že jím symbolicky korunuje svou pětidenní cestu po Rusku. Především se čestným titulem zařadí po bok svých obou předchůdců ve funkci českého prezidenta – Václava Havla a Václava Klause. Byť se s nimi co do počtu zahraniční­ch ocenění porovnávat nemůže.

50 doktorátů pro Havla

Havel za svůj život nasbíral přes 50 čestných doktorátů. První obdržel ještě v disentu. Udělila mu ho univerzita v Torontu. Později posbíral po světě čestné doktoráty z mnoha prestižníc­h institucí, mimo jiné z Harvardu, Oxfordu nebo Stanfordu. Jedna země však ve výčtu chybí – právě Rusko.

K tomu je nutné připočíst i řadu diplomů a medailí. „Mám doma celou takovou podzemní chodbu slávy, jak tomu říkám, kde je asi 150 nebo 200 těch diplomů vyvěšeno, to je v podzemí našeho domu,“svěřil se Havel, když o něm v roce 2003 natáčel dokument režisér Igor Chaun.

Sběratelem čestných titulů byl i Havlův následovní­k Václav Klaus. Na nejprestiž­nější čestné doktoráty z Harvardu nebo Oxfordu nedosáhl. Ale jako ekonoma ho ocenila hned desítka amerických univerzit. Klaus má mimo jiné čestný doktorát také ze své alma mater, Vysoké školy ekonomické, kde se v roce 1995 habilitova­l jako profesor. Na rozdíl od Havla, na kterého ruské univerzity nepamatova­ly, získal Klaus v Moskvě tituly hned dva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia