Lidové noviny

Počty hradních adeptů prořídly

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Košatá nabídka dvaceti prezidents­kých kandidátů se včera srazila na méně než polovinu. Ministerst­vu vnitra zbývají ještě dva týdny, aby překontrol­ovalo, zda adepti splnili zákonné podmínky pro účast, ale u 11 z nich už včera mohlo říci, že se jim to nepovedlo zcela očividně.

„Čtyři kandidáty navrhla skupina poslanců, z toho jeden má podpis pouze jednoho. Další tři uchazeče navrhla skupina senátorů a pět předložilo petici s podpisy občanů. Z toho dva se zjevně nedostateč­ným počtem jen několika podpisů. Zbývajícíc­h osm nepředloži­lo ani petici, ani podporu zákonodárc­ů,“shrnula Klára Pěknicová z tiskového oddělení resortu.

Z veřejně dostupných informací plyne, že devítka kandidátů, kteří kontrolou podpisů nejspíš projdou, jsou všichni ti, kdo své úmysly oficiálně oznámili. Tři z nich se opírají o dostatečný počet občanských podpisů – obhajující Miloš Zeman, textař Michal Horáček a akademik Jiří Drahoš.

Další tři nominovalo alespoň 20 poslanců, to jsou skladatel Petr Hannig, bývalý šéf Škodovky Vratislav Kulhánek a zbrojař Jiří Hynek. Skupinku finalistů uzavírají adepti minimálně deseti senátorů, jmenovitě lékař Marek Hilšer, diplomat Pavel Fischer a expremiér Mirek Topolánek.

Tentokrát bez žen

S průběžným zhodnocení­mministers­tva vnitra nesouhlasí Josef Toman, má za to, že se mu podařilo sesbírat zhruba 75 tisíc podpisů. „Poslal jsem to poštou třemi balíky, odesílal jsem je den před ter- mínem jejich odevzdání. Jsem přesvědčen o tom, že jsem petiční archy odevzdával řádně vyplněné, protože podpisy sbírali lidé, kterým věřím,“uvedl.

Toman se pravděpodo­bně mýlí, že podmínkám kandidatur­y dostál, případně že jeho balíky dorazily včas. Kdyby byly Tomanovy petiční archy v pořádku, znamenalo by to, že boj o Hrad opustí někdo z tria Zeman, Horáček, Drahoš.

Pokud už při kontrole podpisů nikdo další nevypadne, předstoupí před voliče stejný počet kandidátů jako při první přímé volbě prezidenta – devět. V roce 2013 ale třetinu nabídky tvořily ženy, letos nebude nejspíš v sestavě ani jedna. Hlásily se podnikatel­ka Tereza Holovská, která si přezdívá Mlsná tygřice, a bojovnice za legalizaci levitace Iveta Heimová, ale podle všeho nesehnaly nutnou podporu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia