Lidové noviny

Tajemník SPD urážel gaye i Židy

-

PRAHA Tajemník Okamurova hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslav Staník čelí nařčení, že na půdě sněmovny pronášel rasistické výroky na adresu menšin.

Mluvil prý o tom, že by „Židi, homosexuál­ové i Cikáni měli jít do plynu“. Zprávu přinesl server Aktuálně.cz, kterému kauzu popsala končící ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) a další svědci. Staník se dostal sMarksovou do konfliktu před dvěma týdny v jednom z restauračn­ích klubů dolní komory. Marksová Aktuálně.cz řekla, že když do sněmovního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou.

Uvedl pak, že ministryně podporuje homosexuál­y. „Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidova­t,“popsala politička. Dodala, že se se Staníkem pohádala.

Svědkem incidentu byl i končící poslanec Marek Černoch zvolený za Úsvit. „Bylo to dokonce mnohem horší. Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuál­ové, Romové a Židé stříleli už po narození,“tvrdí.

Tajemník Okamurova SPD serveru v textové zprávě napsal, že nikdy nic takového na adresu menšin neříkal a vše je „sprostá lež od zoufalé politické konkurence“.

Poslanec SPD Jaroslav Holík, jemuž Staník dělá asistenta, o incidentu nevěděl. Řekl, že pokud se informace potvrdí, bude po Staníkovi žádat omluvu a vyvodí důsledky. „Říct do plynu je hodně nešťastné, tam by musela být důraznější sankce,“řekl poslanec.

Staník od 80. let působil u někdejšího Sboru národní bezpečnost­i, později u policie. Byl dlouholetý­m členem ČSSD. Ze strany byl v roce 2012 vyloučen, už tehdy úzce spolupraco­val s Okamurou. Jako tajemník SPD teď o volbách bránil novinářům ve vstupu do volebního štábu hnutí a volal na ně policii. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia