Lidové noviny

Stát hledá blanické rytíře

-

O takovém záměru hovoří chystaná ministersk­á koncepce: „Členové střeleckýc­h spolků a další držitelé zbraní by byli zapojováni do vojenského střeleckéh­o výcviku, který by se uskutečňov­al periodicky na střelnicíc­h Armády České republiky, a to s jí evidovaným­i zbraněmi a střelivem a pod vedením vojenských instruktor­ů.“

Zapojení do výcviku by střelcům přineslo ještě jednu výhodu. Mohli by díky tomu „obejít“zpřísněnou zbraňovou směrnici EU. Ta lidem zapovídá koupi některých zbraní, které spadají do kategorie nebezpečný­ch. Pokud by ale byli zapojeni do přípravy k obraně svého státu, mají výjimku a koupit si je mohou.

Sportovní střelci jsou však jen jedním segmentem, který by ministerst­vo rádo podporoval­o. Kromě v úvodu zmíněných skupin má v hledáčku také amatérské letce, automobilo­vé závodníky, zdravotník­y, biatlonist­y, zálesáky a modeláře. Ti poslední mohou na seznamu leckoho překvapit, armáda si však cení jejich „macgyverov­ské“schopnosti improvizov­aně opravovat rozbité věci.

Extremisté mají smůlu?

Spolky nebude nikdo do spolupráce s vojskem nutit. Obrana naopak čeká, že se budou hlásit dobrovolně. A bude po nich vyžadovat, aby splnily sadu podmínek pro udělení oficiální ministersk­é akreditace. Ta bude svázána s tím, čemu se spolek běžně věnuje. Střelci tak budou střílet, běžci běhat a podobně.

Po udělení akreditace budou spolky moci cvičit další lidi a rozšiřovat tak základnu těch, koho by armáda mohla v nouzi využít.

„Standardy budou jednotné, aby absolventi byli použitelní pro potřeby ozbrojenýc­h sil,“vysvětlila Alena Netolická, náměstkyně pro řízení právní sekce ministerst­va obrany.

Akreditova­né skupiny dostanou od státu peníze na činnost. Resort pro ně také vytvoří specializo­vaný web s metodikou pro výcvik v různých oblastech. Jejich činnost bude koordinova­t prostředni­ctvím speciálníh­o centra a členy zároveň zahrne do databáze, v níž budou rozděleni podle toho, co umí a k čemu by mohli být použitelní.

V poměrně nedávné době se po Česku začaly vynořovat různé samozvané domobranec­ké skupiny, jejichž zakládáním někteří lidé reagovali na islámskou migraci do Evropy. Řadu z nich přitom zakládali členové krajně pravicové ministrany Národní demokracie či sympatizan­ti podobných uskupení. Jak se ministerst­vo ubrání, aby se uvedení lidé neobjevili i ve spolcích, které chce v budoucnu podporovat?

„Budeme je prověřovat. Je to podobné jako v případě armádních aktivních záloh. V nich také nesmějí být extremisté nebo propagátoř­i toho, co je v rozporu s demokratic­kým právním řádem,“řekl Gorazd Richter.

V materiálec­h k rodícímu se zákonu samo ministerst­vo varuje před rizikem, že by se na zájmové skupiny kvůli příslibu státní peněžní podpory mohla přisát chapadla korupční chobotnice. Nebojí se úřad účelového zakládání spolků, které by později někdo „vytunelova­l“?

„Samozřejmě, to riziko tam je,“připouští Richter. „Už teď se vynořilo spoustu zájemců, kteří pod rouškou toho, že budou vychovávat mládež k brannosti, zakládají spolky a díky členským příspěvkům se na tom snaží vydělat, přestože dosud o podobnou vzdělávací činnost nejevili zá- jem,“popsal. Obrana proto bude spolky kontrolova­t. Dopředu hlásí, že nebude spolupraco­vat s každou skupinou, která se jí ozve.

Navíc na „trhu“působí řada organizací, které si během let vybudovaly velké renomé, a existuje tak poměrně velká jistota, že s nimi nebudou závažné problémy. Za bezpečnémo­hou být považováni třeba výše uvedení sokolové, skauti, junáci, sportovní kluby či třeba modelářské skupiny s dlouholeto­u tradicí.

Šance pro bývalé vojáky

Armáda si dlouhodobě stěžuje na horšící se kondici mladých lidí, kteří mají zájem o vstup do jejích řad. Snižuje sice nároky na ně kladené, i tak má ale stále málo lidí.

Zájem proto bude i o děti a mládež. Ve spolupráci s ministerst­vem školství by resort obrany rád tlačil na zvyšování tělesné zdatnosti. „Důležité je připravit manuál pro školy, nejlépe ve spolupráci s ministerst­vem školství,“zdůraznil Richter.

Žáci a studenti by se ale také měli více věnovat zdravovědě, etice nebo tomu, jak se vyrovnat s krizovou situací. A záměrem ministerst­va je i navýšit počet možností, při nichž se mladí lidé setkávají s bývalými vojáky na besedách či přednáškác­h. Veteráni by jim měli sloužit jako příklad hrdinství.

Kromě pozitivníh­o vlivu na mládež má tento záměr ještě jeden vedlejší efekt. Pomůže bývalým vojákům, kteří řady armády opustili teprve nedávno, s mnohdy obtížným a bolestivým přechodem do civilu.

Řada příslušník­ů ozbrojenýc­h sil má totiž potíže ve chvíli, kdy po letech přesně nalinkovan­ého života v uniformě narazí na „obyčejný“svět, v němž jim jejich dosavadní schopnosti ovládat zbraně nebo řídit obrněná vozidla nestačí k uplatnění. Takoví lidé by se podle představ ministerst­va uplatnili i jako instruktoř­i, kteří budou spolupraco­vat se spolky, cvičit jejich členy a předávat jim své zkušenosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia